Morgan Stanley: Internationaal dealvolume groeit met vijftig procent

Lagere rente, dalende inflatie en economische groei zijn de motor.

De internationale dealvolumes zullen dit jaar stijgen met vijftig procent, vergeleken met vorig jaar. De groei zal toenamen naarmate de zorgen over rente, inflatie en recessie afnemen. Dit voorspelt Morgan Stanley.

“Wij denken dat deze ‘winter’ voor fusies en overnames aan het ontdooien is en dat de activiteit zal terugkeren”, aldus de grootbank. De vraag naar AI en cloudmogelijkheden, de transitie naar schone energie en innovatie in lifesciences zullen de M&A-activiteiten ook aanjagen.

Morgan Stanley verwacht dat Europa en de Noord-Amerikaanse regio’s het meest zullen profiteren van de oplevende M&A-activiteiten. Maar ook India, Australië, Zuid-Korea, Japan en de ASEAN-landen zullen profiteren.

Vorig jaar daalden de wereldwijde dealvolumes met 35 procent, het laagste niveau sinds 2004, voor correctie voor inflatie. Als percentage van het Amerikaanse nominale bruto binnenlands product waren de dealactiviteiten het laagst in minstens drie decennia, aldus Morgan Stanley.

Het bankbedrijf denkt dat de meeste deals worden gesloten in de sectoren gezondheidszorg, onroerend goed, basisvoorzieningen en technologie. Contant geld en schulden zijn aantrekkelijker voor het financieren van deals dan betaling in aandelen, zo gaat de prognose verder.

Lees ook: De succesfactoren van corporate M&A in 2024

Gerelateerde artikelen