Monument voor omgevallen Lehman Brothers op Zuidas

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:08
Tien jaar na de val van Lehman Brothers, heeft Europarlementariƫr Paul Tang een monument opgericht aan de Amsterdamse Zuidas: voor de omgevallen banken.

Het beeld van de Lehman Brother-employee met de kartonnen doos in de handen op weg naar buiten, is met het monument vastgelegd.

In de jacht op winst door speculanten en bankiers vallen slachtoffers. De bankiers met een kartonnen doos en de banken gingen ten onder.  De burgers kregen de rekening gepresenteerd: hogere belastingen, meer bezuinigingen en hogere werkloosheid. 

“We mogen de lessen van Lehman Brother en de kredietcrisis niet vergeten. In de jacht op winst zijn te veel slachtoffers gevallen. En die lessen zijn tot op dag van vandaag nog niet getrokken: nog steeds te lage buffers en te veel bonussen”, aldus Paul Tang.

Volgens de Europarlementariër en econoom moet de overheid zich niet slaap laten sussen en een strengere rol spelen. De crisis die tien jaar geleden werd ingeleid door de val van Lehman Brothers en het roekeloze gedrag van bankiers heeft samenlevingen ontwricht, miljoenen slachtoffers gemaakt,  

“Het witwasschandaal bij ING maar ook de liegebeestprijs voor de  Rabobank en de bancaire aanval op de eerlijke bankwijzer van Oxfam Novib laat zien dat we waakzaam moeten zijn. Het is zorgwekkend om te moeten constateren dat banken niet de lessen van crisis leren.” 

Gerelateerde artikelen