Momentum Capital zoekt koper voor belang in ENBE

Impact investeerder Momentum Capital wil kapitaal herinvesteren in de productie van groengas.

Het Amsterdamse Momentum Capital verkoopt haar 50 procent belang in de Nederlandse warmtestations met warmtenet van ENBE; een geheel schuldenvrije en winstgevende essential asset.

ENBE maakt onderdeel uit van Ennatuurlijk dat op haar beurt voor 80 procent in handen is van PGGM en voor 20 procent van Veolia. De ENBE portefeuille produceert warmte en elektriciteit uit aardgas en omvat bijbehorende infrastructuur. Met de verkoop van deze participatie neemt Momentum Capital afscheid van haar enige investering op fossiele basis.

“2023 is tot nu toe financieel een recordjaar voor ENBE en ook de vooruitzichten zijn gunstig”, zegt Martijn van Rheenen, bestuurder van Momentum Capital. “De warmtestations met warmtenet zijn bovendien schuldenvrij. We vinden het toch een geschikt moment om onze investering liquide te maken, mede omdat we het kapitaal willen herinvesteren in de productie van groengas. Perpetual Next en andere participaties in onze portefeuille kunnen het kapitaal daarvoor goed gebruiken.”

Momentum gelooft sterk in focus van haar participaties. Daarom investeert Momentum beperkt in nieuwe activiteiten en vooral in aanvullende investeringen in de lopende participaties Momentum Leisure en Perpetual Next.

Verkoopproces
Nadat zich recent een potentiële koper voor ENBE heeft gemeld, informeert Momentum Capital nu de markt dat ze deze strategische verkoop wil plannen, zodat andere gegadigde kopers zich kunnen melden. Uit deze gegadigden selecteert Momentum de komende maanden de meest geschikte koper na afstemming met joint venture partner Ennatuurlijk.

Martijn van Rheenen: “We zijn Ennatuurlijk, die mede verantwoordelijk is voor het management van deze participatie, dankbaar voor de succesvolle samenwerking. We zijn ervan overtuigd dat we ook in de toekomst, bij de productie van bijvoorbeeld groengas, weer kunnen samenwerken middels een van onze participaties.”

Lees ook: Investeerders steken 29 miljoen in zonnefoliebedrijf HyET Solar

 

 

Gerelateerde artikelen