Moederbedrijf Blokker wil HEMA overnemen

Overleg HEMA-eigenaar Marcel Boekhoorn met schuldeisers mislukt.

Blokker-moederbedrijf Mirage Retail Group wil warenhuisconcern HEMA overnemen. Het bedrijf bevestigt berichtgeving daarover in De Telegraaf. "We hebben afgelopen donderdag een bod uitgebracht bij de schuldeisers", zegt topman Michiel Witteveen in de krant. "We willen tot een akkoord komen om de schuldenberg te verminderen."

Witteveen zou volgens de krant tot doel hebben om de schuldenlast van HEMA te verkleinen van de huidige 880 miljoen euro tot tussen de 400 en 500 miljoen euro. Dat moet gebeuren door het wegstrepen van schulden en nieuwe investeringen. "Het is de bedoeling dat iedereen inlevert en dan zijn we ook bereid om zelf geld in te brengen om van Hema weer een gezond bedrijf te maken", aldus Witteveen. Precieze bedragen wil Mirage niet geven.

Mirage heeft het bod neergelegd bij de schuldeisers van HEMA. Die zijn in overleg met eigenaar Marcel Boekhoorn om een deel van hun schulden weg te strepen in ruil voor een belang. Maar Boekhoorn slaagde er niet in een akkoord te sluiten met de schuldeisers om de financiële problemen op te lossen. Dat laat de miljardair via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos weten. Boekhoorn spreekt van een "fantastisch bod" dat hij de schuldeisers heeft gedaan, maar dat het erop lijkt dat die dat "niet serieus in overweging" hebben genomen. Wat de exacte gevolgen van het mislukken van de onderhandelingen zijn, laat Ramphastos in het midden. Boekhoorn nam HEMA in 2018 over.

Maandag moet HEMA bovendien een aflossing van ruim 50 miljoen euro doen. Lukt dat niet, dan raakt Boekhoorn de controle over de winkelketen kwijt. De hedgefondsen die dan de zeggenschap over de HEMA krijgen, kunnen dan op zoek naar een andere eigenaar.

Gerelateerde artikelen