MKB Fonds wil met las-groothandel buy & build strategie voeren

Participatiemaatschappij MKB Fonds uit Amstelveen heeft haar portefeuille van haar vijfde fonds uitgebreid door een meerderheidsbelang te verwerven in groothandel voor lasbenodigdheden VLH Welding Group met vestigingen in Hapert en Driebergen-Rijssenburg.

VLH Welding Group werd in 1989 opgericht als een groothandel in lasbenodigdheden in Hapert. In 1997 werd het toenmalige Siduza Lastechniek overgenomen dat nu VLH Siduza heet. VLH Welding Group is inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevende toeleverancier in de lastechniek, met als verkoopgebied geheel Nederland en België. De onderneming levert een breed scala aan producten, van lasapparatuur en verbruiksartikelen tot aan de installatie van complete lascabines. 

VLH Welding Group heeft ruim 1000 klanten waarbij lassen onderdeel is in hun bedrijfsvoering of productieproces. De onderneming realiseert met circa 30 medewerkers jaarlijks ruim tien miljoen euro omzet.

Gefaseerde bedrijfsopvolging
VLH Welding Group was sinds 2008 in eigendom van de heren Dré Lavrijssen en Wim van der Sande, nadat zij destijds de aandelen middels een management buy-out overnamen van oprichter van Rob van der Ven. Eén van de twee directieleden had gezien zijn leeftijd de wens om volledig uit te stappen.

De heren hadden BDO Corporate Finance ingeschakeld om op zoek te gaan naar een geschikte strategische partner die zowel kon ondersteunen bij de groeiambities van de onderneming als bedrijfsoverdracht mogelijk kon maken. Door de participatie van MKB Fonds stapt Van der Sande volledig uit de onderneming. Lavrijssen blijft algemeen directeur en houdt nog een substantieel minderheidsbelang.

Buy & build strategie in versnipperde markt
De ambitie is om VLH Welding Group de komende jaren te laten groeien middels het doen van overnames. Enerzijds om de klanten van VLH Welding Group beter te kunnen bedienen in gebieden waar zij geografisch minder sterk aanwezig is. Anderzijds om het productassortiment verder te vergroten.

Thomas Wals, directeur van MKB Fonds, geeft aan: “Wij zien in de markt voor lasbenodigdheden nog veel groeikansen, onder andere door een buy-and-build strategie. De kwaliteit van de service en producten staat bij VLH Welding Group hoog in het vaandel, dat wordt ook gezocht bij de overnamekandidaten. We zijn voortvarend van start gegaan; met een eerste overnamekandidaat is reeds overeenstemming bereikt.”

Lees ook: Thomas Wals, MKB Fonds: 'We voelen ons soms net een chef-kok'

Gerelateerde artikelen