Miljardenbod Heineken op belang in Asia Pacific Breweries (APB)

Heineken lanceert een bod ter waarde van zo'n 3,3 miljard euro op het belang van Fraser & Neave (F&N) in Asia Pacific Breweries (APB). Dat werd vrijdag bekendgemaakt door de bierbrouwer.

De deal zou Heineken’s grootste worden sinds het bod van $ 7,4 miljard in 2010 voor de bieractiviteiten van FEMSA. Heineken wil met de overname zijn aanwezigheid in opkomende markten uitbreiden; daar ligt aanzienlijk groeipotentieel.

CEO Jean Francois van Boxmeer laat in een verklaring weten dat veranderingen in de aandeelhouderslijst van APB en F&N ertoe hebben geleid dat Heineken alle opties zal overwegen om de commerciele belangen in APB te verdedigen, mocht F&N niet akkoord gaat met een deal.

Onlangs verkochten de Singaporese bank OCBC en hun verzekeringstak een belang van 22% in F&N en een 8,5% belang in APB voor in totaal 3,8 miljard dollar. Kopers waren bedrijven van de Thaise miljardair Charoen Sirivadhanabhakdi en zijn concern Thai Beverage.

De overname door Sirivadhanabkhakdi kan gezien worden als een aanval op Heineken en diens belang in APB.  Het Japanse Kirin bezit 14,7 procent van F&N en zou zich ook kunnen gaan mengen in de deal.

APB maakt het in Azië populaire Tiger Beer. Het is de grootste brouwer in de sterk groeiende Zuidoost-Aziatische markt, die erg belangrijk is voor Heineken. Het concern biedt 50 Singapore dollar per aandeel op de stukken APB Van F&N. Verder heeft het 163 miljoen Singapore dollar over voor andere deelnemingen van F&N.

Meer biernieuws: Bavaria maakt  bekend dat ze tot overeenstemming is gekomen met HABESHA BREWERIES SC in Ethiopië om een belang van 35% te nemen in het aandelenkapitaal van het bedrijf. Habesha bereidt momenteel de bouw van een nieuwe brouwerij met een jaarlijkse capaciteit van 500.000 hectoliter voor. De brouwerij zal in Debre Berhan, 125 km ten Noordoosten van Addis Abeba, gebouwd worden en zal naar verwachting begin 2014 gereed zijn.

Gerelateerde artikelen