Miljardairs verhandelen deel van Le Monde onder elkaar

Belang in de krant verschuift van Daniel Křetínský naar Xavier Niel.

De Tsjechische miljardair Daniel Křetínský verkoopt zijn belang in de Franse krant Le Monde. Zijn aandelen gaan over naar de Franse zakenman Xavier Niel, die al een grote aandeelhouder was in het nieuwsmedium.

De twee partijen hebben niet bekendgemaakt hoeveel geld met de deal is gemoeid. Volgens zakenkrant Financial Times, dat eerder over een ophanden zijnde aandelenverkoop berichtte, gaat het om ongeveer 50 miljoen euro.

Křetínský stapte in 2018 in de nieuwsmediagroep Le Monde, waar naast de gelijknamige krant bijvoorbeeld ook cultuurmagazine Télérama en het internationaal georiënteerde weekblad Courrier International onder vallen. Op de redactievloer van Le Monde leidde zijn komst tot enige zorgen.

De Tsjech, een zelfverklaard Francofiel, benadrukte actief te willen blijven met investeringen in Franse media. Dit doet hij naar eigen zeggen om “Franse titels te ondersteunen en hun onafhankelijkheid te garanderen”. Zo heeft hij belangen in enkele andere nieuwsbladen en tijdschrift Elle.

Niel benadrukte dat de overeenkomst is goedgekeurd door de minderheidsaandeelhouder die de belangen van werknemers van Le Monde bewaakt. Deze organisatie heeft ongeveer een kwart van het mediaconcern in handen.

Křetínský, die in Nederland onder andere bekend is door zijn grote belang in PostNL, werd rijk met investeringen in energiecentrales in Oost-Europa. Hij is ook mede-eigenaar van de voetbalclub Sparta Praag. In Nederland breidde zijn energieconcern EP uit door vrijwel alle bezittingen van het Zeeuwse energiebedrijf PZEM over te nemen en enkele andere energiecentrales te kopen. (ANP)

Gerelateerde artikelen