Meta lijdt kwart miljard verlies op verkoop Giphy

Engelse waakhond gelaste gedwongen verkoop van de gifjesmaker.

Facebook-eigenaar Meta heeft de Engelse gifjesmaker Giphy verkocht aan Shutterstock, een specialist in stockfoto’s. Shutterstock betaalt de koopsom van 53 miljoen dollar contant. 

Meta lijdt meer dan een kwart miljard dollar verlies op de deal. Maar het Amerikaanse bedrijf moest gifjesplatform Giphy verkopen op last van de Engelse concurrentiewaakhond. Meta kocht het Engelse bedrijf in 2021 voor 315 miljoen dollar, maar in oktober vorig jaar oordeelde de Competition and Markets Authority (CMA) dat de overname slecht was voor sociale media en de advertentiemarkt.

Meta heeft geprobeerd om de gedwongen verkoop van Giphy te voorkomen. Afgelopen najaar argumenteerde het bedrijf dat gifjes uit de mode zijn geraakt. Jongeren noemen gifjes iets voor boomers. Waarmee Meta maar wilde zeggen dat er geen interesse zou zijn voor Giphy. Als zelfstandig bedrijf zou Giphy niet kunnen overleven, aldus Meta. 

Adobe, Amazon, Apple, Bytedance, Kauishou, Snap en Twitter zouden allemaal belangstelling hebben vertoond voor de gifjesmaker, maar meer dan een oriëntatie is het nooit geworden. Ook Shutterstock verwacht weinig van Giphy. “Giphy zal naar verwachting minimale inkomsten toevoegen in 2023”, aldus het bedrijf.
 

 

Gerelateerde artikelen