Megadeals domineren M&A-markt in 2018

In het vierde kwartaal van 2018 werd de wereldwijde M&A-markt gedomineerd door ‘megadeals’.

Dat blijkt uit het meest recente M&A Insights rapport van Allen & Overy. Bedrijven lijken vooral belangstelling te hebben voor grote, strategische fusies of overnames: het aantal deals met een waarde van meer dan 10 miljard dollar nam met 120 procent toe ten opzichte van dezelfde periode in 2017. En deals met een waarde van meer dan 5 miljard dollar bevinden zich op het hoogste niveau in de afgelopen tien jaar.

“De dealwaarde van fusies en overnames blijft maar groeien, terwijl we al geruime tijd te maken hebben met wereldwijde marktvolatiliteit. Dat lijkt in te druisen tegen de algemeen aanvaarde wijsheid dat M&A graag zekerheid ziet,” aldus Justin Steer, partner bij Allen & Overy Amsterdam. 

“Desalniettemin zal 2019 uitdagender blijken, door het toenemende protectionisme, de grotere (geo)politieke risico’s en de onzekerheid rondom Brexit. Hoewel deze factoren afzonderlijk waarschijnlijk niet sterk genoeg zijn om de M&A-markt echt te verstoren, vormen ze gecombineerd zeker een test voor de markt. Dealmakers zullen op nieuwe manieren moeten nadenken over de politieke, juridische en handelsrisico’s die zij lopen.”

In heel 2018 vond 44 procent van de M&A-activiteit plaats in de VS, waar de dealwaarde met 57 procent groeide ten opzichte van een jaar eerder, waarmee het weer een van de snelst groeiende markten werd. 

Ook West-Europa presteerde sterk, met 24 procent van de deals en een waardestijging van 40 procent. In Europa blijft Duitsland een van de leidende markten voor private equity investeringen, met een waardestijging van meer dan 32 procent in het afgelopen jaar. Private equity partner Nils Koffka zegt hierover: “Als de meest stabiele economie van Europa wordt Duitsland in toenemende mate afgeschilderd als een ‘veilige haven’ voor investeringen, een kwalificatie die in het licht van ontwikkelingen als de Brexit aan belang heeft gewonnen.”

Gerelateerde artikelen