Deze 10 buitenlandse investeerders doen de meeste deals in Nederland
Data: Hamlet Sahakian
Private equity doet het goed. Participatiemaatschappijen investeerden in 2021 volop in Nederlandse bedrijven en haalden nieuwe fondsen op bij beleggers. Vooral buitenlandse venture capitalists investeerden hoge bedragen in Nederlandse startups en scale-ups, meldde de NVP onlangs.
Hoewel er wat donkere wolkjes aan de lucht zijn (financiering zal krapper worden, verwachten marktkenners, en het ophalen van nieuw kapitaal wordt lastiger) zijn de verwachtingen van het aantal deals nog altijd sky high.
Onlangs publiceerden MenA een overzicht met de meest actieve Nederlandse fondsen. Voor dit overzicht hebben we gekeken naar de inbound deals. Oftewel, welke buitenlandse participatiemaatschappijen hebben sinds 2014 de meeste acquisities en verkopen gedaan van Nederlandse bedrijven? Een top 10:
10)
Op een gedeelde tiende plek staan het Amerikaanse Advent International en het Belgische Vendis Capital.
Advent kocht onlangs samen met het Duitse Lanxess de materialentak van DSM voor 3,85 miljard euro. Vorig jaar was Advent actief met o.a. de verkoop van Unit4, de IPO van InPost aan Euronext en de aankoop van Caldic. Op 31 mei kondigde het wereldwijd actieve PE-fonds aan 25 miljard dollar te hebben opgehaald voor hun tiende fonds waarvan een aanzienlijk deel voor de Benelux is gealloceerd. Het wachten is op de volgende deal.
Het in de consumentensector gespecialiseerde Vendis Capital heeft in 2021 drie overnames gedaan in Nederland. Het fonds heeft geïnvesteerd in ECOstyle, een Nederlands merk van duurzame tuinverzorgingsproducten; in SoLow, een retailer van feestartikelen, hobby- en knutselspullen; en in Pink Gellac, een Nederlands nagellakmerk. Ook verkocht Vendis het succesvolle Fatboy aan het Italiaanse Calligaris.
09)
Het beursgenoteerde investeringsfonds EQT Partners is in 1994 opgericht in Zweden. In maart 2022 bedroeg het beheerd vermogen van EQT 90 miljard euro. Private Equity International heeft EQT dan ook onlangs gerangschikt als het op twee na grootste PE-fonds ter wereld na KKR en Blackstone. Bekende deals van het kapitaalfonds in Nederland zijn de koop en verkoop van Koole Terminals en Bureau van Dijk.
08)
Het Amerikaanse Techstars komt op de achtste plek. De strategie van het venture capital fonds is in de vroege fase een investering doen van minder dan vijf miljoen in tech-bedrijven met unieke digitale en technologische capabilities. De accelerator verschaft ook mentorschap, een wereldwijd netwerk en kennis. De investeringen vinden vooral plaats in innovatieve platformbedrijven en hebben vaak een duurzame missie, zoals energie-efficiency of het reduceren van afval. De laatste investering was in BeeSage, een Nederlands-Lets bedrijf dat een bijenkorfmonitoringsysteem heeft ontwikkeld dat realtime gegevens levert aan imkers, waardoor tijd wordt bespaard en de bijensterfte wordt teruggedrongen.
07)
CVC Capital Partners, dat hoofdkantoren heeft in London en Luxemburg, is een van de grootste private-equitybedrijven ter wereld. Sinds 1981 heeft CVC meer dan 300 investeringen afgerond in een breed scala van industrieën in een flink aantal landen. Nederlandse bedrijven waarbij CVC als aandeelhouder was betrokken, zijn onder andere: C1000, Wavin, Meneba, Beter Bed, Raet, Van Gansewinkel en Stage Entertainment. In 2020 sloot CVC haar achtste fonds af rond de 21,3 miljard euro en daarmee werd dat het grootste Europese PE-fonds ooit.
06)
In 2013 werd het Nederlands-Belgische Fortino Capital opgericht door Duco Sickinghe en Renaat Berckmoes, voormalig CEO en CFO van het Belgische telecommunicatiebedrijf Telenet. Ze timmeren sindsdien hard aan de weg en hebben anno 2022 39 bedrijven in het portfolio. De laatste grote Nederlandse deal van de B2B software-investeerder was de verkoop van Odin Group aan het Britse Apax Partners. Deze verkoop vond na slechts drie jaar plaats, maar in de tussentijd nam Odin de nodige IT-bedrijven over, dus wij verwachten dat het een lucratieve exit is geweest voor Fortino…
05)
‘We manage $325 billion in assets’, staat in grote letters te lezen op de website van The Carlyle Group. In PE-land is The Carlyle Group een van de groten der aarde. Het Amerikaanse fonds is regelmatig in Nederland actief, recentelijk nog met de verkoop van Hunkemöller aan Parcom Capital en Opportunity Partners. Het portfolio van The Carlyle Group bestaat uit honderden bedrijven verdeeld over zeven sectoren.
04)
Het Britse IK Partners (tot vorig jaar IK Investment Partners) bestaat sinds 1989 en heeft al veertien fondsen gesloten. Onlangs kondigde IK Partners de exit aan van verbindingsexpert 2Connect. De koper voor een onbekend bedrag was Rivean Capital. De laatste acquisitie van een Nederlands bedrijf vond in 2020 plaats. IK Partner kocht toen het verzekeringsdistributieplatform You Sure.
03)
Het aan de London Stock Exchange genoteerde 3i Group komt toepasselijk op de derde plek van deze lijst. De private equity strategie van 3i is gericht op investeringen in middelgrote bedrijven met een ondernemingswaarde van tussen de 100 en 500 miljoen euro met een meerderheidsbelang. Nieuwe investeringen zijn vooral gericht op Noord-Europa en Noord-Amerika. De bekendste Nederlandse investering van 3i is in Action Holding geweest in 2016. De laatste waardering van de koopjesketen wordt geschat op bijna 19 miljard euro, dus dat wordt ongetwijfeld een hele lucratieve exit voor 3i straks.
02)
Deze week werd bekend dat de overnamepoging van Accell door KKR en Teslin onvoldoende steun heeft gekregen van de aandeelhouders. Deze keer lukt het waarschijnlijk dus niet, maar als er één succesvolle koper is van grote Nederlandse bedrijven is het KKR & Co. Wel. In 2017 kocht KKR Q-Park en de spreads-business van Unilever, in 2019 kocht KKR softwarebedrijf Exact, in 2020 nam het Amerikaanse fonds vakantiepark Roompot over, in 2021 nam Roompot Landall Greenparks over en dit jaar kondigde KKR de acquisitie van bottelaar Refresco aan. Genoeg dealactiviteit dus bij de investeerders van Kohlberg Kravis Roberts & Co.
01)
Last, but not least: Gimv. De Europese investeringsmaatschappij, genoteerd aan Euronext Brussel, zoekt samenwerkingen met innovatieve bedrijven in de toekomstgerichte investeringsdomeinen consumer, health & care, smart industries en sustainable cities. De investeerder speelde sinds 2014 een rol in ruim 100 Nederlandse acquisities en is daarmee verreweg de meest actieve buitenlandse investeerder in ons land.
Lees ook: Overnametrends in de automotive: branche trilt op grondvesten