Mededingingsexpert Yvo de Vries naar Houthoff

“Of een transactie wordt toegestaan is steeds vaker ook een politieke toets.”

Yvo de Vries, partner Europees- en mededingingsrecht, maakte in juni de overstap naar Houthoff. Hiermee haalt het kantoor een krachtige advocaat in huis die houdt van een complexe zaak en een simpel advies.

Het cv van de 49-jarige jurist maakt duidelijk dat hij breed georiënteerd is. De afgelopen zes jaar was De Vries EU en Mededingingsrecht advocaat bij Allen & Overy. In de jaren daarvoor was hij Senior Legal Counsel European Law bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, verantwoordelijk voor het Nederlandse standpunt voor het Europese Hof in Luxemburg en was hij bij Philips International Senior Director Antitrust. Nu werkt hij bij het onafhankelijke Houthoff, dat voor zijn praktijk ook een kantoor in Brussel heeft.

“Ik zie het als mijn voordeel, door de verschillende rollen die ik heb gehad, dat ik niet alleen denk als advocaat, of weet hoe overheden van binnen werken, maar ook heel goed snap hoe een bedrijfsjurist denkt. Wat zij willen? Een helder advies, het liefst in een mail of two-pager. Lange memo’s zijn het denkproces van advocaten, het is aan ons er een simpele vertaalslag van te maken waar een cliënt direct mee verder kan richting de business.”

‘Een transactie door dat labyrint van regelgeving leiden, geeft enorme voldoening.’
Het specialisme van De Vries is minder simpel: fusiecontroles, foreign direct investment screening, kartelonderzoeken, staatssteun en Europees Recht. Door de toenemende regeldruk bij transacties ontstaan nieuwe juridische vraagstukken die – altijd onder tijdsdruk – tot een goed einde moeten worden gebracht.

“Dat is interessant. Ik heb veel grote infrastructurele zaken begeleid. Daarbij komen niet alleen gebruikelijke fusiecontrole-vragen kijken, er is een nieuw dynamiek ontstaan vanwege de Foreign Direct Investment vanuit de EU en op nationaal niveau. Of een transactie wel of niet wordt toegestaan is niet meer een kwestie van alleen een mededingingstoets, maar steeds vaker ook een politieke toets of de transactie vanuit een nationale veiligheidsperspectief wel kan worden toegestaan. De toezichthouder in Brussel, de verschillende wetgevingspakketten, de wederpartij en uiteraard de belangen van cliënt: het is een delicaat proces. Een fusie of overname strategisch door dat labyrint leiden, geeft enorme voldoening.”

“Door de jaren heen heb ik verschillende keren tegenover mijn nieuwe collega’s van Houthoff gezeten. Het viel mij altijd op hoe oplossingsgezind zij waren. Bij het soort zaken dat wij doen, is het belangrijk om het brede belang niet uit het oog te verliezen.”

De toekomst bekijkt De Vries dan ook positief. “De strategie en deskundigheid zijn heel goed bij Houthoff, het zijn ook nog eens fijne mensen. Anders was het natuurlijk niet tot een ‘merge’ gekomen.”

 

Gerelateerde artikelen