Marcel Claessen, CEO Schenk Tanktransport: ‘Erkenning bij overname leidt tot respect en samenwerking’

Fotografie: Eric Fecken
Schenk Tanktransport, een topspeler in het Europese tanktransport met het hoofdkantoor in Papendrecht, heeft een nieuwe mijlpaal bereikt. Met de aanstelling van Marcel Claessen als CEO en de recente overname van Suttons Tankers Ltd. in het Verenigd Koninkrijk verstevigt het bedrijf, waarin investeerder Argos een meerderheidsbelang heeft, zijn positie als marktleider in Noordwest-Europa.
Schenk Tanktransport, een van de belangrijkste tanktransporteurs in Noordwest-Europa, zet een nieuwe stap in zijn ontwikkeling. Sinds 1 april 2024 heeft Marcel Claessen het stokje overgenomen van de broers Harry en Arjan Schenk als CEO. De broers, die het familiebedrijf decennialang hebben geleid, blijven als minderheidsaandeelhouders betrokken, terwijl de Europese investeerder Argos sinds 2021 de meerderheid van de aandelen in handen heeft.
De benoeming van Claessen markeert een belangrijke fase voor Schenk, dat met strategische overnames – zoals recent die van Suttons Tankers Ltd. in het Verenigd Koninkrijk – zijn positie in Europa versterkt. Met ruim dertig jaar ervaring in de internationale logistiek staat Claessen aan het roer van een bedrijf dat blijft groeien en innoveren.
In dit interview spreken we met Marcel Claessen en Maarten Meijssen, Benelux Partner bij Argos, over de toekomstplannen van Schenk, de M&A en ESG-agenda, uitdagingen van de sector en de strategische keuzes die het bedrijf maakt om zijn leidende positie verder uit te bouwen.
Een stabiele, betrouwbare partner
Schenk heeft zich de afgelopen decennia steeds verder gespecialiseerd in tanktransport en is daarmee uitgegroeid tot een onmisbare speler in de markt. Het bedrijf bedient vier grote industrieën: vloeibare voedingsmiddelen, chemicaliën, energie en gassen. Wat Schenk bijzonder maakt, is de langdurige relaties met klanten. “Ons oudste contract dateert uit de jaren ’60 van de vorige eeuw”, zegt Claessen. De samenwerking met grote gasleveranciers, petrochemische bedrijven en voedingsmiddelenproducenten toont aan dat Schenk een betrouwbare partner is in de sector.
Naast vakmanschap en expertise ligt de focus van Schenk op veiligheid en duurzaamheid. “Meer dan negentig procent van wat we vervoeren bestaat uit gevaarlijke stoffen of producten met strikte hygiënevoorschriften, zoals alcohol voor de voedingsindustrie”, zegt Claessen. “Dit vereist een hoge mate van technische kennis en een nauwgezette naleving van wet- en regelgeving.”
Maarten Meijssen, Benelux Partner bij investeerder Argos, benadrukt dat de concurrentie in deze sector anders werkt dan in veel andere markten. “Onze markt is een nichemarkt met hoge toetredingsdrempels. We werken met gevaarlijke producten waarbij er geen foutmarge is, dus je hebt specifieke productkennis nodig”, legt hij uit. “Bovendien vereist onze sector gespecialiseerde, dure apparatuur. Dit zijn allemaal barrières die nieuwe spelers moeten overwinnen om te kunnen concurreren.”
Maarten Meijssen (links) en Marcel Claessen
Claessen wijst ook op de hoge overstapdrempel voor klanten, wat de markt extra bijzonder maakt. “Klanten die al jarenlang met ons samenwerken, veranderen niet zomaar van leverancier”, zegt hij. “In een sector waarin continuïteit cruciaal is – denk aan tankstations, ziekenhuizen en productiebedrijven die afhankelijk zijn van een constante aanvoer van bijvoorbeeld stikstof of zuurstof – is betrouwbaarheid cruciaal.”
Schenk speelt hierop in door marktconforme prijzen te hanteren en een hoge servicegraad te garanderen, zodat klanten zich verzekerd weten van een stabiele en veilige logistieke partner.
Op weg naar marktleiderschap
Wat betreft de toekomststrategie heeft Schenk een duidelijke ambitie. “We streven ernaar een van de marktleiders te zijn in Noordwest-Europa”, aldus Claessen. Met een sterke aanwezigheid in de Benelux, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk bedient het bedrijf klanten door heel Europa. “Dit zijn markten waar ons bedrijf al sterke expertise heeft en waar nog veel groeipotentieel ligt. Onze strategie is om de beste en meest duurzame tankoplossingen te bieden. Duurzaamheid betekent voor ons niet alleen milieuvriendelijke transportoplossingen, maar ook langdurige relaties met klanten en medewerkers.”
De overname van Suttons Tankers, nu omgedoopt tot Schenk UK, markeert een belangrijke strategische stap voor Schenk Tanktransport. Met deze overname die op 30 oktober 2024 werd aangekondigd, groeit Schenk met bijna vijftig procent naar een omzet van 440 miljoen euro en ruim 2.600 medewerkers. Schenk heeft na de overname een vloot van meer dan 1.450 trucks, 1.300 eigen trailers en 1.000 tankcontainers.
De keuze voor Suttons Tankers was geen toeval: het was een familiebedrijf met een lange geschiedenis, slechts één jaar jonger dan de inmiddels honderd jaar van Schenk, en met een sterke focus op kwaliteit en veiligheid. Bovendien overlapt ongeveer negentig procent van de activiteiten met die van Schenk. “Wij hechten veel waarde aan focus: je moet doen waar je goed in bent”, legt Claessen uit. “Wij positioneren ons niet als een algemene logistieke dienstverlener, maar als een gespecialiseerde tanktransporteur die de beste wil zijn in zijn vakgebied.”
Een soepele integratie
Een succesvolle overname gaat echter verder dan alleen strategische synergie; integratie is een cruciaal proces. “We hebben goed gekeken naar de zakelijke relaties, de prioriteiten en waar het bedrijf in uitblonk, en dat lag heel dicht bij Schenk”, zegt Claessen. “Daardoor verloopt alles heel natuurlijk en kunnen we ons richten op groei en klanttevredenheid in plaats van op organisatorische uitdagingen.”
De integratie is geen eenzijdig proces, maar een uitwisseling van kennis en expertise tussen beide bedrijven. “Het team in het VK heeft veel expertise in chemicaliën, terwijl we op het Europese vasteland juist sterk zijn in de gassector. Daardoor kunnen we klanten in beide sectoren beter bedienen”, legt Claessen uit. Daarnaast brengt Schenk UK waardevolle operationele kennis in, aangezien het voorheen zelfstandig opereerde. Door deze wisselwerking wordt de samenwerking versterkt en verloopt de integratie soepeler. “Wanneer je erkent wat het overgenomen bedrijf goed doet, creëer je wederzijds respect en samenwerking.”
Synergie in omzet en dienstverlening
Schenk zoekt actief naar synergiën, bijvoorbeeld door cross-selling mogelijkheden te benutten. Veel klanten willen op Europees niveau worden bediend, en deze schaalvergroting biedt kansen om nieuwe contracten binnen te halen. “Na de acquisitie hebben we al mooie resultaten geboekt, waaronder een nieuw gascontract dat we in het VK in slechts een paar maanden tijd hebben gewonnen”, voegt Claessen toe.
Een van de belangrijkste zakelijke voordelen van de overname ligt in de synergie van omzet en dienstverlening. Schenk kan bestaande klanten in het VK nu ook bedienen op het Europese vasteland. Daarnaast opent de overname nieuwe mogelijkheden in intermodaal transport tussen het VK en het vasteland.
Een ander belangrijk aspect van de overname is de technische expertise die Schenk UK meebrengt. “We voeren in het VK, net als in Nederland en België veel onderhoudswerkzaamheden zelf uit, vooral aan tankcontainers en tanktrailers”, zegt Claessen. “Je kunt een goede serviceprovider inhuren voor vrachtauto’s, maar onze meerwaarde ligt in dat tankgedeelte en de technische expertise die wij hebben.”
Verduurzamingsstrategie
De markt voor tanktransport is de afgelopen tien jaar sterk veranderd, met verder toenemende eisen op het gebied van servicekwaliteit en veiligheid. Daarnaast speelt duurzaamheid een steeds grotere rol in de sector. “We bevinden ons midden in de energietransitie samen met veel van onze klanten. Duurzaamheid is een speerpunt binnen onze strategie en een onderwerp waarover we voortdurend in gesprek zijn met onze klanten.” Dit betekent niet alleen vergroening van de vloot, maar ook het optimaliseren van logistieke processen om de impact op het milieu te verkleinen.
De oorlog in Oekraïne heeft wereldwijd grote gevolgen gehad voor de energie- en transportsector, en Schenk heeft dit vooral gemerkt in de LNG-markt. “De prijzen stegen tot ongeveer tien keer zo hoog en zijn daarna weer gedaald”, zegt CEO Marcel Claessen. Deze volatiliteit zorgde voor veel dynamiek, maar tegelijkertijd zag Schenk hier kansen. LNG is namelijk een groeimarkt voor het bedrijf, zeker nu bio-LNG steeds vaker decentraal wordt geproduceerd. “We hebben inmiddels zelfs klanten waarbij onze trucks rijden op hun eigen bio-LNG”, legt Claessen uit. “Daarmee creëer je een kleine circulaire keten, en dat sluit perfect aan bij onze duurzaamheidsstrategie, en die van de klant.” Toch waarschuwt hij voor een te grote afhankelijkheid van één oplossing, omdat LNG-prijzen opnieuw kunnen schommelen. Daarom is LNG slechts een onderdeel van een bredere verduurzamingsstrategie.
Naast LNG zet Schenk ook in op alternatieve brandstoffen zoals HVO100 (Hydrotreated Vegetable Oil). “We proberen zoveel mogelijk HVO100 te gebruiken”, zegt Claessen. De uitdaging ligt echter bij de prijs, die gemiddeld nog steeds hoger is dan die van fossiele diesel. “HVO kunnen we alleen inzetten in samenwerking met klanten, omdat het prijsverschil met fossiele diesel te groot is om zelf te dragen.” Toch ziet Schenk dat steeds meer grote bedrijven bereid zijn hierover mee te denken, en dat contracten vaker een optie voor duurzame brandstoffen bevatten.
Een andere veelbelovende innovatie waar Schenk aan werkt, is de waterstofverbrandingsmotor (H2ICE – Hydrogen Internal Combustion Engine). “Hierbij wordt waterstof direct verbrand, wat resulteert in een waterdampuitstoot”, legt Claessen uit. Hoewel de technologie nog in ontwikkeling is, erkent Brussel dit als een duurzame oplossing. Schenk werkt samen met twee grote klanten en truckfabrikanten om deze technologie verder te ontwikkelen. “Dit is een goed voorbeeld van hoe Schenk de rol als pionier oppakt in de verduurzaming van complexe niches.”
Elektrificatie blijft voorlopig een uitdaging voor Schenk, vooral vanwege de zware ladingen en het continue gebruik van hun voertuigen. “Veel van onze voertuigen rijden 24/7, dus stilstand om op te laden is problematisch”, zegt Claessen. Daarnaast zorgt het extra gewicht van batterijen ervoor dat laadcapaciteit verloren gaat. Dit betekent niet dat elektrificatie wordt uitgesloten, maar Schenk ziet het eerder als een aanvulling op andere technologieën.
Volgens Maarten Meijssen is de sleutel tot succes een combinatie van oplossingen en nauwe samenwerking binnen de waardeketen. “Wij hebben alle benodigde meetsystemen om klanten inzicht te geven in de impact van hun keuzes op duurzaamheid”, zegt hij. “Iedereen moet hierin stappen zetten. Wij doen als Schenk ons uiterste best om de juiste oplossingen beschikbaar te stellen en bewustwording te creëren.”
Inzet op ESG-doelen
Schenk Tanktransport heeft ambitieuze ESG-doelen gesteld voor de komende jaren, waarbij duurzaamheid, veiligheid en transparantie centraal staan. “Voor 2030 hebben we de ambitie om onze emissies te halveren ten opzichte van 2021”, zegt CEO Marcel Claessen. Hij benadrukt dat samenwerking met klanten hierin essentieel is. De afgelopen jaren heeft Schenk zijn CO₂-footprint al aanzienlijk verlaagd door onder andere het optimaliseren van gereden kilometers en het gebruik van HVO100 en bio-LNG, waarmee meer dan 85 procent CO₂-reductie wordt behaald. “Dat is een enorme stap vooruit”, aldus Claessen. Hoewel economische en politieke factoren een rol spelen, blijft Schenk vasthouden aan zijn duurzaamheidsdoelen. “Op de lange termijn is er simpelweg geen andere keuze – we moeten deze weg inslaan.”
Innovatie speelt een cruciale rol bij het behalen van deze doelen. “We kijken naar ons hele portfolio”, zegt Claessen. “HVO en Bio-LNG zijn relatief eenvoudig te implementeren, maar de uitdaging zit vooral in de bereidheid van klanten en de prijsstelling.” Daarnaast wordt geïnvesteerd in waterstofverbrandingsmotoren en elektrificatie, waarbij Schenk samenwerkt met leveranciers en klanten om nieuwe technologieën succesvol in de markt te zetten. “Dat is eigenlijk de enige manier om dit te laten slagen”, vult Maarten Meijssen aan.
Naast duurzaamheid blijft veiligheid een fundamenteel onderdeel van de bedrijfsvoering. Claessen benadrukt dat chauffeurs van Schenk – die verplicht uitgebreide trainingen volgen en specifieke certificaten moeten behalen – niet alleen rijden, maar ook als operators werken. “Ze bedienen zowel de installaties bij het laadpunt als bij het afleverpunt. Daarom hebben we een strikt protocol om gevaarlijke situaties te voorkomen.”
Ook op het gebied van governance zet Schenk grote stappen. Transparantie staat hierbij centraal. “Je kunt mensen pas ergens op aanspreken als je ze eerst duidelijk hebt uitgelegd waarom iets belangrijk is”, stelt Claessen. De invoering van lean-methodieken en regelmatige stand-up meetings helpt hierbij. Daarnaast heeft Schenk een Raad van Commissarissen geïnstalleerd met externe leden en diverse expertise. “ESG is een onderwerp dat regelmatig op bestuursniveau terugkomt”, zegt Meijssen.
Hoewel de rapportage-eisen streng zijn, ziet Schenk dit als een kans. “Voor ons is het zelfs een USP; het helpt ons om een sterke positie in de markt te behouden”, zegt Claessen. Door nauwe samenwerking met partners zoals Argos en de inzet van een gespecialiseerd ESG-team onder leiding van Jessica Peters (Head of ESG Argos), en de eigen specialist van Schenk Mignon Klerk, blijft het bedrijf koploper in de sector. “Onlangs kregen we van een audit te horen dat we in de top vijf staan van bedrijven die al ver gevorderd zijn met de implementatie van de CSRD-richtlijnen. We zijn nog niet tevreden, maar we zitten absoluut op de juiste weg.”
Samenwerking met meerderheidsaandeelhouder
Argos verwierf in 2021 in het kader van een opvolgingsplan een meerderheidsbelang in Schenk. “Onze rol richting het management is om de ideale omstandigheden te creëren waarin zij het beste uit de organisatie en zichzelf kunnen halen”, zegt Maarten Meijssen. Hij benadrukt dat de aandeelhouders het management niet willen vervangen, maar juist ondersteunen waar nodig, bijvoorbeeld op gebieden als ESG en M&A. “Het draait erom dat we de juiste omstandigheden scheppen, zodat het management optimaal kan presteren en de organisatie verder kan groeien.”
De strategische koers van Schenk is mede bepaald door de groeiambities die al langer bestonden. Meijssen legt uit dat de overname van Suttons UK een belangrijke stap was: “We hebben onze omvang met vijftig procent vergroot. Zonder een private equity-partner zoals Argos – een Europese mid-market speler – zou dat een behoorlijke uitdaging zijn geweest.”
De samenwerking met investeerder Wityu wordt door Claessen als zeer positief ervaren. “Wat Argos bijzonder maakt, is dat ze sterk oog hebben voor de menselijke maat. Dat maakt de samenwerking niet alleen makkelijker, maar ook prettiger.” Volgens hem passen de bedrijfsculturen van Schenk en Argos goed bij elkaar, wat bijdraagt aan een succesvolle samenwerking.
Voor de toekomst heeft Schenk ambitieuze plannen. “Bij Argos hebben we het afgelopen jaar onze kernwaarden opnieuw vastgelegd. Eén daarvan is ‘excellentie’, en dat sluit goed aan bij onze gezamenlijke ambitie met Schenk”, zegt Meijssen. Tegelijkertijd blijft de menselijke factor, één van onze andere kernwaardes, belangrijk om het meeste uit het partnerschap tussen Argos en management te halen. Claessen kijkt vol vertrouwen vooruit: “We zijn net begonnen! Er is nog volop groeipotentieel, zowel in Duitsland en de Nordics als via organische groei en overnames. Maar groei moet goed passen en duurzaam zijn – in alle drie de definities die we eerder benoemden. Als dat niet het geval is, dan doen we het niet.”