Marcel Boekhoorn verkoopt High Tech Campus Eindhoven voor circa 1 miljard euro aan Oaktree

Nederlandse ondernemer verkoopt door Philips opgerichte campus voor meer dan een miljard, een verdubbeling van de aankoopprijs tien jaar geleden.

Marcel Boekhoorn heeft de High Tech Campus in Eindhoven voor een verdubbeling van de aankoopprijs tien jaar geleden van de hand gedaan aan de Amerikaanse investeerder Oaktree Capital Management, die de campus verder zal uitbreiden. 

De transactie betreft een 'superdeal', en is groter dan de verkoop in 2005 van Telfort waar Boekhoorn toen nagenoeg 1 miljard euro voor kreeg, citeert zakenblad Quote de Nederlandse ondernemer. De campus, bekend als de meest innovatieve vierkante kilometer van Europa, werd in 2012 door Boekhoorn en een groep investeerders gekocht voor 425 miljoen euro. 

Recent verloor Boekhoorn zijn investering in het Hollandse retail icoon Hema toen obligatiehouders de aandelen overnamen en op hun beurt de schuldenlast verlaagden van de warenketen. Hema ging gebukt onder een hoge schuldenlast toen Boekhoorn het bedrijf overnam van de investeringsmaatschappij Lion Capital. Of de tech campus deal Boekhoorn meer gaat opleveren blijft in het ongewisse: de taxatie twee jaar geleden ging gepaard met een herfinanciering van 450 miljoen euro om verder te kunnen ontwikkelen, een schuld die eerst nog van de verkoopprijs moet worden afgetrokken, schrijft Quote.

Lees ook: https://mena.nl/artikel/interview-wat-doet-boekhoorn-in-2019-met-hema

De Quote 500 ondernemer, die groot werd met de verkoop va Telfort, heeft belangen in zo'n dertig bedrijven via zijn investeringsmaatschappij Ramphastos Investments en meer dan 25.000 werknemers wereldwijd. Na op jonge leeftijd partner te zijn geworden bij Deloite, verliet Boekhoorn de firma om het ondernemerschap na te streven.

High Tech Hotspot
De High Tech Campus Eindhoven (HTCE) , in 1998 door Philips opgericht, huisvest 235 hightech bedrijven waaronder multinationals als Philips, NXP en Intel, die op de campus hun nieuwste producten ontwikkelen. Zo'n 12.000 internationale onderzoekers, ontwikkelaars en zakenmensen hebben van High Tech Campus Eindhoven één van de wereldwijde hotspots gemaakt op het gebied van Health & Vitality, Sustainability, Applied Intelligence, Smart Environments & Connectivity en Software & Platforms.

“We zijn verheugd om te kunnen investeren in HTCE, één van de beste science parks in Europa. We willen het park verder uitbreiden, een deel van de bestaande gebouwen moderniseren en het ecosysteem opwaarderen,'' zegt Hermann T. Dambach, Managing Director bij Oaktree, dat een beheerd vermogen heeft van $156 miljard per 30 juni 2021. “We zijn blij om lid te worden van de Brainport-community”.

Oaktree is gecommitteerd om “ons te helpen HTCE naar de volgende ontwikkelingsfase te brengen,” zegt Jan Willem Neggers, Managing Director bij HTCE.

Gerelateerde artikelen