Marc van Gelder, juryvoorzitter M&A Awards: ‘Het sleutelwoord is impact’

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:36
2020 is nu al een wonderlijk dealjaar. Hoe kijkt de jury van de M&A Awards naar de beoordeling van de kanshebbers?

Lees ook: Nieuwe opzet M&A Awards vanwege COVID-19

Na het succes van vorig jaar worden ook dit jaar de awards voor Large Cap Deal en Mid Cap Deal bepaald door een ervaren vakjury. Juryvoorzitter Marc van Gelder licht een tipje van de sluier op. 

Wat valt er te zeggen over 2020? Het is maar een wonderlijk dealjaar. Na de een optimistische start brak al snel de coronacrisis uit, waardoor er ineens een hoop zekerheden op losse schroeven kwamen te staan. Toch trekt nu zo na de zomer de dealmarkt weer flink aan en valt er weer meer dan genoeg te kiezen voor de jury.

Marc van Gelder (Dennendonck Investments, voormalig CEO Mediq) hanteert dit jaar wederom de voorzittershamer. Of er al grote favorieten voor de prijzen zijn kan Van Gelder nog niet zeggen – logisch, want het dealseizoen is nog lang niet voorbij. “Ik heb nog niet alle deals gezien, dus ik ben terughoudend met het noemen van specifieke deals.” Wat betreft het juryproces wordt vooral de lijn van vorig jaar doorgezet, zij het met wat kleine aanpassingen. “We hebben dit jaar wel een wat diversere jury, want het is heel belangrijk dat we inclusiviteit ook meenemen.” Dat is belangrijk, volgens Van Gelder: “Het is belangrijk om verschillende invalshoeken mee te nemen en de diversiteit aan dealmakers te vertegenwoordigen.” 

Zoals wel bleek uit de jurybijeenkomst van vorig jaar let de jury zeker niet alleen op de cijfertjes en de prijssticker die uiteindelijk op de deal is geplakt. “We kijken naar de complexiteit van de deal en hoe de verschillende dealmakers daarmee omgaan.” 
Het sleutelwoord is impact: “De impact van de deal op zowel de koper als de verkoper, maar ook op de maatschappij.” Uiteindelijk is een goede deal immers pas echt een goede deal als de Nederlandse economie er mee gebaat is en de concurrentiepositie van Nederland ermee versterkt wordt.

Dan de rest van de juryleden. Ook dit jaar schuift Maurits Duynstee aan; bij ondermeer ING en de Deutsche Bank maakte de topbankier veel grote deals van nabij mee. Duynstee werkt momenteel bij adviesbureau AXECO. Geen deal zonder kundige advocaat: Heleen Kersten bekijkt neemt haar uitgebreide juridische expertise mee naar het juryproces. Philips is dé parel in de kroon van de Nederlandse technologiesector en is, na meerdere pivots, het bedrijf dat als geen ander weet hoe een corporate strategisch plan door middel van M&A wordt vormgegeven: directeur M&A Stewart McCrone is daarom van grote waarde bij het beoordelen van het strategische aspect van de deals. Ton van Veen heeft als CFO van Jumbo een scherp oog voor de cijfers. Hij was betrokken bij vele grote deals die de supermarktketen deed. Tot slot mag de jury ook dit jaar weer gebruik maken van de expertise van Koos Breen: de voormalig CEO van Van Leeuwen Buizen kent als geen ander de complexe markt van middelgrote (familie)bedrijven. 

M&A Awards 2020: Nomineer nu de beste deals en young talents
De M&A Awards komen er weer aan. De komende weken worden de beste deals en dealmakers van 2020 geselecteerd. Jouw favoriete Best Deal en Best Deal Mid-Cap kun je tot vrijdag 9 oktober voordragen. 

Nomineer nu de beste deals en young talents:

Kijk voor een volledig overzicht van de categorieën en jury's op https://maawards.nl/

De stemming is geopend. Zet je favoriete deals en talenten in de spotlight en draag hen vandaag nog voor!

Gerelateerde artikelen