Marc Koster neemt afscheid van Heineken

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:25
Met de pensionering van Marc Koster, Executive Director Global Business Development bij Heineken, neemt de M&A Community afscheid van een icoon.

Denk je aan Nederland, dan denk je aan Heineken. Het bekendste biermerk van de wereld werd jarenlang vertegenwoordigd en versterkt door Marc Koster, Executive Director Global Business Development. Onder zijn regie werden over de gehele wereld brouwerijen gekocht en verwierven de kenmerkende groene flesjes een global reach. Nu komt aan die periode een einde: Koster zwaait af en wordt opgevolgd door Guido de Boer, nu CFO Americas. 

Koster kwam in 1980 bij Heineken als controller. In 1989 werd hij controller en Group director, verantwoordelijk voor strategie en business systems. Hij stond aan de basis van de eerste ‘target setting’ binnen Heineken, waarbij de basis werd gelegd voor de huidige omvang van de groep. Na een periode als financieel directeur in Frankrijk, om vervolgens dezelfde functie te vervullen in Nederland. 

In 2003 begon hij als Director Global Business Development en stampte hij het M&A-departement van Heineken uit de grond door de grootste talenten uit de bankenwereld aan te trekken. Het team deed meer dan 60 overnames in de afgelopen zestien jaar, waarbij zeker S&N, FEMSA Cerveza, APB en Kirin Brasil genoemd moeten worden. Een joint venture in China (met CRE) is het laatste wapenfeit. Het ‘untying the knot’ van de Globe pub company in Engeland noemt Koster als de deal waar hij zelf het meest trots op is. 

Gisteren namen CEO, CFO en vele topfunctionarissen afscheid van Koster – waar anders dan op de Molenzolder van de Heineken Experience, het kloppende hart van de Heinekenwereld in centrum Amsterdam. De M&A Community was ook vertegenwoordigd door community manager Ezri Blaauw. 

In 2014 won Marc Koster de prijs voor Best M&A Director op de M&A Awards. In 2012 en 2013 was hij genomineerd. Koster nam ook met veel enthousiasme deel aan de fora en rondetafels van de Community – en was vanzelfsprekend een graag geziene gast op de borrels.

Redacteur Charles Sanders sprak met Koster over zijn team en zijn veroveringen voor het M&A Magazine; het volledige interview, onder andere over de strategie van 'Heinekenizing', kunt u hier teruglezen. 

Opvolger Guido de Boer is sinds 2004 aangesloten bij het team van Global Business Development. Na een onderbreking als CFO van United Breweries is De Boer sinds 2013 weer terug bij Heineken en was laatstelijk CFO Americas. 

Namens de M&A Community, Alex van Groningen en het voltallige team van M&A wensen we Marc veel geluk na zijn pensionering: daar moet op geproost worden!  

 

Gerelateerde artikelen