M&A Awards 2017: 205 genomineerde topdealmakers, deals & firms I 32 winnaars

Laatst bijgewerkt: 20 juli 2023 10:57
In de Nederlandse M&A-wereld beginnen de feestdagen traditiegetrouw al vroeg in december. De Beurs van Berlage was donderdag 14 december het toneel van de achttiende editie van de M&A Awards, het sluitstuk van een sterk dealjaar. Terwijl buiten de temperaturen langzaam richting winterse waarden daalden, was er binnen een hoosbui aan awards. In totaal waren er 32 Awards voor dealmakers, deals en firms.

>> Zie alle winnaars van 2017
>> Bekijk de advertentie met alle winnaars op een rij (pdf) 
>> Bewonder alle foto's van de M&A Awards & de Photobooth

Hét moment was gisteren eindelijk aangebroken. Omstreeks het laatste middaguur van donderdag 14 december schuifelden meer dan 1000 dealmakers ijzig landschap richting de herberg aan Damrak 243. Daar ging het allemaal gebeuren: de jaarlijkse M&A Awards.


General counsel Lonneke de Beer van SHV

De entree was overweldigend: rode loper, champagne, zwoele kerstmuziek en een aangename binnentemperatuur. Ook deze editie was de champagne een verdienste van ABN AMRO Escrow & Settlement. We genoten ervan. Je weet immers maar nooit wanneer een of ander Brussels MIFID-regime een einde meent te moeten maken aan perverse prikkels in een Frans glaasje. 

Nadat een ieder zijn zwartglimmende stappers of hooggehakte pumps had uitgeklopt op de rode loper en in de grote zaal op zijn zetel was beland, kon het gala beginnen. Lichten uit, scherm aan. 

"In many ways 2017 was a year like every other year," sprak de stem van Morgan Freeman gruizig de zaal toe. "As always, American banks dominated the league tables, the Belgians bought another big Dutch media company and Herman Kaemingk is nominated as Best Lawyer Midmarket." Bekijk hieronder de volledige film. 


Pieter de Jong van 3i en host Marianne Zwagerman

Toch was niet alles dit jaar hetzelfde, ging de bariton verder (was het nou echt Morgan Freeman?). "Who would have thought that in the past twelve months there would be zero national scandals in the private equity industry?" Of wat dacht u van de AzkoNobel-saga, de investering van 100 miljoen in Picnic of de verkoop van 3 miljard van Bureau van Dijk?

Lichten aan. Scherm op stil. Tijd voor de awards. 

Marianne Zwagerman – behalve klimaatoptimist, dwarse opiniemaker en columnist bij BNR vooral ook een doorgewinterd dagvoorzitter – trapte af en wist de aandacht van de zaal met alle top dealmakers en firms goed te trekken door de jusite vragen te stellen.

Omdat de M&A Community niet alleen het borrelen serieus neemt maar ook het vak, lichtte M&A Community manager Ezri Joy Blaauw nog even de nominatieprocedure toe. Voor de juristen onder ons, die compliance is dik in orde. En wie het niet mee eens is met de uitslag, mag daarover corresponderen met de meer dan 320 M&A-experts die hun stem uitbrachten. Lees hier het volledige reglement. 

Na het uithalen van de amuse mochten de eerste acht winnaars van de avond hun zegetocht naar het podium maken. De beste midmarket deal ging naar Ergon Capital Partners dat Keesing Media overnam van TMG. Weer die Belgen! Het buurland weet onze mediabedrijven kennelijk goed te vinden. 

Een bekend gezicht op het podium was Zoran van Gessel. Deze Best Private Equity Manager Midmarket van 2017 stond eerder in het jaar, toen de zon nog scheen, als panellid op het podium bij het Private Equity Summit. 


Zoran van Gessel van Bencis Capital Partners

Ronde 1 

Best Deal Midmarket

Ergon Capital Partners – Keesing Media Group

Best Transaction Support Advisor Midmarket

Remco van Daal, PwC

Best Venture Capital Manager

Sake Bosch, Prime Ventures

Best Investment Manager Family Office

Taco Rietveld, HB Capital

Best Private Equity Manager Midmarket

Zoran van Gessel, Bencis Capital Partners

Best Limited Partner

Eric-Jan Vink, PGGM 

Best M&A Advisor Midmarket

Matthew Gooch, William Blair

Best M&A Lawyer Midmarket

Matthijs Ingen-Housz, INGEN HOUSZ


Sake Bosch van Prime Ventures

Op naar ronde twee. Ditmaal was het de beurt aan de Japans-Brabantse combinatie van de Vanderlande-deal om naar voren te komen. Het Japanse industriële conglomeraat nam in maart Vanderlande uit Veghel over voor 1,2 miljard euro. Deze deal werd tot het hoogtepunt van het seizoen geafficheerd door de kenners uit het vak en werd begeleid door KPMG. Niet in de laatste plaats omdat family office NPM Capital de verkopende partij was. NPM Capital was bijna twintig jaar lang aandeelhouder van Vanderlande en bouwde het bedrijf uit tot een marktleider in de niche van procesautomatisering op luchthavens. Een erkenning voor deze deal is dus een erkenning voor lange-termijn-aandeelhouderschap. Bekijk hier de deal in de M&A Database. 

Pieter de Jong werd tot Best Private Equity Manager verkozen, een titel die hij ongetwijfeld te danken heeft aan zijn successen met portfoliobedrijven Action en Basic-Fit, waarvan de laatste in 2016 naar de beurs ging middels een dual track. Wat de volgende klapper wordt, wilde hij als vanouds weer niet melden. Maar we houden het in de gaten.

Best Debt Advisor Daan Bouwman had de Award inmiddels zo vaak gewonnen dat deze bescheiden adviseur zijn Award niet op wilde halen. Dus dat deed een collega voor hem. Desalniettemin, heer Bouwman, ontzettend gefeliciteerd. Ook Rowdy Schouten won al meerdere malen achter elkaar, in zijn geval: Best Tax Advisor. Of de vraag of hij zich bezighoudt met Panama-achtige praktijken was hij stellig: 'Nee, dat hebben wij niet nodig. Alles gaat keurig via Nederland.' 

Hans van Leeuwen (Senior Vice President Corporate Development  bijToyota Industries) en Remko de Lange (Strategy bijVanderlande) 

Ronde 2

Best Deal

Toyota Industries – Vanderlande Industries

Best Transaction Support Advisor

Hans Dullaert, PwC

Best M&A Tax Advisor

Rowdy Schouten, JSA Tax Consultancy

Best Debt Advisor

Daan Bouwman, Nielen Schuman

Best Restructuring Advisor

Peter Wolterman, PwC 

Best Buy Out Manager

Jim Vermeule, DentConnect

Best M&A Director

Pim Berendsen, PostNL

Best Private Equity Manager

Pieter de Jong, 3i Group plc

De eerste winnaar van de derde ronde bracht evengoed verbroedering. Zowel ABN Amro als ING Bank kwamen samen – als begeleidende banken van de VolkerWessels IPO – de awad voor Best ECM Deal ophalen. Een prijs met een zwart randje gezien het recente overlijden van oprichter Dik Wessels. Het bedrijf leeft voort, en daarmee natuurlijk ook een beetje de heer Wessels.

Lonneke de Beer van SHV Holding was de eerste en enige vrouwelijke prijswinnaar. Hoewel één vrouw wat weinig is, is deze award gelukkig niet de minste. Hopelijk zal de overwinning van De Beer gelden als een voorbeeld voor andere talentvolle dames in deze man's world. Op de vraag wat de favoriete deal was van De Beer, antwoordde zij dat het vele kleine waren. En natuurlijk de aankoop van Nutreco drie jaar geleden die nog steeds memorabel is.

De tussen Londen en Amsterdam pendelende Bastiaan Vaandrager werd bekroond tot Best M&A Advisor. Voorlopig blijft Vaandrager pendelen want de Brexit heeft Rotschild nog niet zover gekregen om het hele hoofdkwartier van Londen naar Amsterdam te verhuizen. Dan nog tot slot Arne Grimme, die mocht voor de vijfde keer achtereenvolgens de prijs voor Best M&A Lawyer op komen halen. 'Terwijl ik dit jaar vooral bezig ben geweest met het sluiten van geen deal, namelijk het verdedigen van AkzoNobel', aldus de advocaat. Feiten laten echter zien dat Arne Grimme met o.a. de KKR acquires Q-Park deal en de Philips acquires VitalHealth deal een 4e plaats pakt in de League Table Legal Advisory met € 4,615.0 Million deal value. 


Pim Kist (ING) en Maarten Blomme (ABN AMRO)

Ronde 3

Best ECM Deal

IPO VolkerWessels

Best ECM Banker

Pim Kist, ING Bank

Best ECM Lawyer

Tim Stevens, Allen & Overy

Best General Counsel

Lonneke de Beer, SHV Holdings

Best Acquisition Finance Banker

Franck de Lange, ABN AMRO

Best Banking and Finance Lawyer

Jelle Hofland, Clifford Chance

Best M&A Lawyer

Arne Grimme, De Brauw Blackstone Westbroek

Best M&A Advisor

Bastiaan Vaandrager, Rothschild


Bastiaan Vaandrager van Rothschild

Tijd voor de laatste ronde. Uitzonderlijk blij waren ze bij Arnold Suhr en dealbegeleider Oaklins voor het binnen hengelen van de Best Small Cap Deal 2017. En natuurlijk niet te vergeten Active Capital die de portemonnee trekt in deze transactie. Niels Jonker van de Rabobank heeft jury weten te overtuigen tijdens de roundtale met de 20 genomineerden en heeft voldoende online stemmen ontvangen en mag zich het grootste talent in de wereld van dealmakers noemen. 

Niels Jonker, bankier op de Acquisition Finance-afdeling bij Rabobank, ziet bij zijn afdeling veel verschillende types voorbij komen, van CEO's werkzaam bij corporates tot ondernemers met een eigen bedrijf. Zelf probeert hij een verbinder te zijn. Er is volgens hem geen one size fits all in leiderschap. Zo heeft Rabo onlangs het bestuur gewisseld en daar zitten drie heel verschillende types tussen, waarvan Wiebe Draijer als topman natuurlijk de bekendste is. 

Die vinden we dus wellicht nog een keer terug met een Best M&A Advisor Award over een decennium. We zijn benieuwd naar de toekomst.

Ronde 4

Best Young Talent

Niels Jonker, Rabobank

Best Small Cap Deal

Active Capital Company – Arnold Suhr

Best Dutch M&A Boutique

Rothschild

Best PR Advisor

Uneke Dekkers, CFF Communications

Best Dutch M&A Law Boutique

De Breij Evers Boon 

Best Valuator

Wim Holterman, PwC

Best Dutch M&A Law Firm

Allen & Overy

Best Dutch M&A House

ING Bank

Na 32 Awards kropen de genodigden in de zaal naar de voorkant van de zaal want daar gaf niemand minder dan Ruth Jacott een zinderend optreden. Na Lee Towers vorig jaar, bewees zij dat het nog knallender kan. Way to go, Ruth! 


Voetjes van de vloer met Ruth Jacott

Bent u er volgend jaar ook bij? Reserveer nu uw tafel voor de M&A Awards 2018 op 13 december 2018 via M&A Community Manager Ezri Joy Blaauw (020-5788913 / 06-46384782).

————————————————————————————–

Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 3 tips:

1. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 10 januari 2018
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2018? Wie is bezig met welke deal? Wie wil verkopen en wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsborrel bij CMS in Amsterdam. Proost op een succesvol 2018 met leden van de M&A Community en CFO Association. Meld u aan via MenA.nl/events.

2. Vind alle top-notch adviseurs in de Top 1000 Dealmakers 2018
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekende naslagwerk (300 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Top 1000 Dealmakers 2018 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

3. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Insight, Database & Leaguetables en in M&A Magazine. Profiteer extra: word nu lid en bezoek kosteloos het M&A Awards 2018 galafeest (t.w.v. 500 euro), ontvang een gratis New Tailor maathemd (t.w.v. 179 euro) en ontvang kosteloos de Top 1000 Dealmakers 2018, een uitstekend naslagwerk (300+ pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Meld u vandaag nog aan via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen