Best Young Talent 2017: ‘Word geen eikel!’

Last modified: 20 juli 2023 12:50
De M&A Community daagde de genomineerden voor de Best Young Talent uit om na te denken over leiderschap

Bekijk hier de foto's.

De negentien beste jonge talenten (onder de 35 jaar) uit het M&A-circuit kregen donderdag 23 november op audiëntie  bij NautaDutilh de mogelijkheid om zich te profileren tegenover de jury. Jaap Jan Trommel, managing partner van NautaDutilh, schreef voor de young talents een briefje. De wijze raad bestond uit Steven Meester, voormalig CHRO van USG People, Terry Verheij, partner bij headhuntersbureau Voxius, en Laura de Jong, M&A-advocaat bij AKD en oud-winnaar van 2013. 

Er is geen twijfel over mogelijk dat de aanwezige kandidaten in aanmerking komen voor een functie in de top van het bedrijfsleven, de dienstverlening of private equity. Maar wat als zij daar straks zijn aanbeland? Wat maakt hen dan een goede leider?

Steven ging onder meer in op hoe je kan voorkomen dat je dan een eikel wordt. Want laten we eerlijk wezen, macht en vermogen doen toch iets met een mens. Meestal pakt dit niet positief uit voor iemands persoonlijkheid. Meester haalde onder meer het boek The Asshole Survival Guide aan van de Amerikaanse managementprofessor Robert Sutton

Sutton meent dat leiders zich kunnen wapenen tegen de nadelige effecten van macht als zij zich niet laten besmetten door de omgeving (bijvoorbeeld als er een machocultuur heerst), goed zorgen voor hun mentale en fysieke gezondheid en in staat zijn om een oprechte excuses te maken wanneer er een fout wordt gemaakt. Ook is het volgens Sutton verstandig om door de tijd te reizen. Vraag jezelf af: waar wil ik over tien jaar zijn en werk daar naar toe.

Helder, zo zorg je er dus kennelijk voor dat je als persoon ook in de hoogste posities nog steeds te pruimen bent voor de medemens. Maar wat houdt goed leiderschap dan verder precies in? Op die vraag moesten de M&A-professionals in willekeurige volgorde binnen twee minuten een goed antwoord formuleren. Het was tijd voor de pitch waarmee de talenten zich moesten laten gelden.

1. Rutger Mulder, financieel due diligence-adviseur bij boutique Sincerius, begon de reeks met een treffende oneliner: zacht op de mens, hard op het resultaat. Daarnaast streeft Mulder een hoge mate van autonomie na in zijn team. In de M&A-branche werken bijna alleen maar hoogopgeleiden, die hoef je als leidinggevende echt niet precies te vertellen wat je moet doen. 

2. Sherief Rahim, associate bij Improved Corporate Finance, raakt vooral geïnspireerd door ondernemers die internationaal doorbreken. Die tonen volgens hem leiderschap. Toch vindt hij dat we in Nederland nog te weinig van deze van deze grensoverschrijders hebben (ondanks dat Nederland een bijzonder grote exportsector heeft). 

3. Renee van Geel, associate bij Mentha Capital, benadrukte dat authenticiteit een van de belangrijkste aspecten is van een leider. In de praktijk zien ze bij investeringshuis Mentha Capital daarnaast dat de meest succesvolle ondernemers vooral de juiste mensen om zich heen weten te verzamelen. Of zoals de Amerikaanse industrieel Lee Icocca het ooit zei: "I hire people brighter than me and then I get out of their way."

4. Philip van der Eijk, M&A-advocaat bij Houthoff Buruma, zou geen advocaat zijn als hij zich al een beetje had  voorbereid op het eerder kenbaar gemaakte thema van deze ochtend, en besprak het onderwerp daarom eerder met zijn nichtje van 11. De tiener wist te melden dat leiderschap niet per se hetzelfde is als de baas spelen. Tot zover het TEDx-kijkende nichtje van Philip.

5. Yoeri Mochtar, investment manager bij ABN Amro Participaties, bewees dat er ook mensen in private equity zijn die zich nederig op kunnen stellen, en gaf aan vooral zijn steentje bij te willen dragen aan ondernemerschap. Waar gaten vallen, zal hij die dicht lopen. Aan zijn bescheiden woordkeuze te horen is Yoeri het type leider dat ook wel eens de prullenbak leegt. En eerlijk is eerlijk: dit soort leiders genieten vaak veel respect, zonder dat het er allemaal zo dik bovenop ligt. 

6. Femke Prins, M&A-advocaat bij Lexence, benadrukt dat het bij goed leiderschap belangrijk is dat het topmanagement luistert naar het middenmanagement. In de ideale situatie wil men voor je werken, in plaats van dat dit moét.

7. Roos Jongeneel, senior associate bij fiscaal adviesbureau Taxand, is wars van titels. Het kan haar weinig schelen of je het predicaat senior, partner of executive-weet-dan-ook draagt. Leiderschap ontstaat buiten de functieomschrijving.

8. Niels Jonker, bankier op de Acquisition Finance-afdeling bij Rabobank, ziet bij zijn afdeling veel verschillende types voorbij komen, van CEO's werkzaam bij corporates tot ondernemers met een eigen bedrijf. Zelf probeert hij een verbinder te zijn. Er is volgens hem geen one size fits all in leiderschap. Zo heeft Rabo onlangs het bestuur gewisseld en daar zitten drie heel verschillende types tussen, waarvan Wiebe Draijer als topman natuurlijk de bekendste is. 

9. Matthijs van Meer, associate bij Gilde Equity Management, heeft ook een neefje, maar die is zeven maanden. Daar valt nog even geen beroep op te doen. Een leider moet volgens Van Meer zijn mannetje kunnen staan als hij met alfatypes op C-level dealt maar moet zich ook kleiner kunnen maken als hij met types uit lagere pikordes van doen heeft. 

10. Praveen Naipal, associate bij de M&A boutique Aperghis & Co, ziet dat leiders vaak succes opeisen als het goed gaat maar de schuld bij een ander leggen als het misgaat. Moral hazard, iemand? Naipal mag dit wat ons betreft zeggen, hij werkt namelijk niet bij een door de staat gered financieel instituut maar het onlangs opgerichte high-end-advieskantoor van Nicholas Aperghis. 

11. Als Vlaming waarschuwde Laurens Platteeuw, investment analyst bij Holland Venture, het genootschap voor zijn woordsconstructies. Maar ondanks dat Vlamingen veel beter beschaafd Nederlands spreken dan Hollanders, kon de rest hem prima verstaan: een leider is een kameleon die zich kan aanpassen aan de situatie. 

12. Willem op de Hoek, senior consultant bij corporate finance-kantoor IMAP, gaat voor de eerlijke deal, al gaf hij er meteen zelf de disclaimer bij dat dit wat afgezaagd klonk. De klanten van IMAP zijn voornamelijk DGA,'s die meestal veel minder deal-ervaring hebben dan de private equity-managers die tegenover hen zitten in een transactieproces. Aan Op de Hoek daarom de taak om deze DGA's te ondersteunen. 

13. Marc Habermehl, associate bij advocatenkantoor Stibbe, vindt dat leiders onder meer vooral mensen zijn die ervoor zorgen dat de rest trots is om voor het bedrijf te werken. 

14. Roel Fluit, M&A-advocaat bij Loyens & Loeff, deed zijn pleidooi keurig in 30 seconde. En waarom ook niet. Met dertien voorgaande werd het immers moeilijker en moeilijker om nog iets origineels te roepen. Leiders zorgen volgens Fluit dat zij ook andere leiders opleiden. 

15. Michael Beemer, associate corporate finance bij ING, zei dat een goede leider zichzelf onder controle heeft en goed kan luisteren. Het begint bij jezelf, aldus Beemer vrij vertaald naar Ghandi. 

16. Bastiaan Oomens, director deals bij PWC, vindt dat een leider aan zelfreflectie moet doen en verontschuldigde zich daarom meteen om zijn miscalculatie van de filetijd, waardoor hij vanochtend een half uur te laat binnen kwam stormen. Twee uur bleken niet voldoende om zijn bolide door de volgepropte A4 te kunnen wurmen. 

17. Marieke van der Holst, advocate bij Allen & Overy, gaf een ode aan het compliment. Er mag best wel eens gezegd worden dat mensen het goed doen. Ze heeft een stickervelletje in haar la en degenen die goed bezig zijn krijgen een plakkertje. Dat klinkt als een flauw grapje van de auteur van dit artikel, maar Van der Holst zei het echt. En het schijnt te werken!

18. Michael Rijnja, M&A-advocaat bij Stek, rakelde geheel zonder bronvermelding een quote op van de Amerikaanse businessgoeroe John Maxwell. He who thinks he leads, but has no followers, is only taking a walk. De jury leek in ieder geval onder de indruk. 

19. Stefan Wissing, associate bij NautaDutilh, speelde een thuiswedstrijd en is van het mantra: daden spreken luider dan woorden. Het is onbekend of Wissing zich in de weekenden schuilhoudt in Vak C van De Kuip, maar het deed ergens aan denken. 

Best Young Talent 2017
Iedereen kent de sterren van de M&A-wereld. Maar wie zijn eigenlijk de toekomstige rainmakers van Nederland? In de lijst van genomineerden vindt u een greep uit de allerbeste investeerders, M&A-advocaten en investment bankers tot en met 35 jaar van dit moment. Een gewild lijstje onder recruiters en headhunters. Wanneer u die talentvolle collega liever binnen de muren van uw eigen organisatie houdt, kunt u dus maar beter op een ander stemmen. Ga naar alle nominaties voor Best Young Talent 2017.

Stem op uw favoriete Young Talent

Tip: Bezoek 14 december de M&A Awards 2017, hét jaarlijkse galadiner en feest voor M&A, corporate finance en private equity.


Gaat u binnenkort ook een overname doen of private equity aantrekken?
Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in 2 tips: 

1. Vind alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos dit uitstekend naslagwerk (220 pagina’s) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en nanciers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

2. Word nu lid voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens de M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, in M&A Database & League tables, M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Gratis naar M&A Awards-galafeest? Word vóór 15 december lid via MenA.nl.

Related articles