M&A Awards 2016: Winnaars vliegen Lee Towers om de hals

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 10:35
Philips, Takeaway.com, NXP, Parcom, 3i, Gilde en Rothschild. De beste Nederlandse deals en dealmakers vielen donderdag 15 december in de prijzen tijdens de M&A Awards, de traditionele en feestelijke afsluiter van het jaar voor de top van de Nederlandse fusie- en overnamemarkt. 

>> Bekijk hier alle winnaars van 2016
>> Zie ook de advertentie met alle winnaars op een rij (pdf) 
>> Bewonder de foto's van de M&A Awards 2016 (ook Facebook

Voorafgaand aan de M&A Awards werd een select gezelschap van private-equitymanagers, CFO’s M&A-directors en dealmakers een ander perspectief geboden. Ondernemer Joost Rigter liet de aanwezigen ervaren hoe het is om anders te zien. Hoe ga je om met verandering? Hoe vind je licht in het donker? 


Ondernemer Joost Rigter liet de aanwezigen ervaren hoe het is om anders te zien

Na deze transformatieve ervaring moesten de dealmakers even bijkomen. Gelukkig had ook dit jaar ABN AMRO Escrow & Settlement een mooi champagnebuffet klaarstaan voor alle gasten van de M&A Awards en konden de dealmakers hun ervaring verwerken. Na binnenkomst van de overige 800 dinergasten, enkele oogverblindende fotoshoots op de catwalk en een handje gerookte amandelen, peccanoten en parelpinda's ging de 17e editie van de M&A Awards officieel van start.


Een blik over de goedgevulde zaal met ruim 800 M&A-professionals

Gastvrouw Anna Dijkman (Das Kapital, Omroep WNL), was voor de gelegenheid in het glamoureus lang gestoken. Zij heette een ieder welkom en benoemde waar het om gaat. “We zijn hier om succesvolle deals te vieren, elkaar te ontmoeten, lekker te eten en een dansje te wagen.” M&A Community manager Ezri Joy Blaauw nam de zaal mee in de aanloop naar de M&A Awards. Een recordaantal van 320 M&A-experts hebben hun stem uitgebracht voor de nominaties. Hij stipte aan waar de M&A Community slagen maakt, waaronder de instelling van een raad van advies met onder andere Perry Bos van  Nordian Capital Partners, M&A director Ype Hangelbroek van TNT en Pieter de Jong van 3i. 

 

Gastvrouw Anna Dijkman, M&A Community Manager Ezri Blaauw en Hoofdredacteur M&A Willem van Oosten 

M&A hoofdredacteur Willem van Oosten liet zien waar M&A staat. In 2016 zijn 729 deals gesloten voor 115 miljard euro op de Nederlandse markt. Goldman Sachs staat op de eerste plaats in de league tables van M&A-adviseurs met de hoogste dealwaarde, KPMG was betrokken bij de meeste deals. Bij de juridisch adviseurs is Allen & Overy heer en meester. 

Na het uithalen van de amuse – Sushi van pompoen met mango en gebruneerde amandel – mochten de eerste acht winnaars van de avond hun zegetocht naar het podium maken. Willem Jan Merckel van Parcom Capital nam de prijs voor Best deal midmarket in ontvangst en liet weten dat Parcom met de investering Simpel.nl sterk willen laten groeien. Beste Venture Capital Manager Sake Bosch werd gevraagd naar zijn ‘klapper’ van het jaar. Voor hem was de beursgang van portfoliobedrijf Takeaway.com één van de hoogtepunten. 


Willem Jan Merckel van Parcom neemt award voor Best Deal Midmarket in ontvangst


Sake Bosch van Prime Ventures is Best Venture Capital Manager van 2016

Best Deal Midmarket
Parcom Capital – Simpel.nl 

Best Transaction Support Advisor Midmarket
Remco van DaalPwC 

Best Venture Capital Manager
Sake Bosch – Prime Ventures

Best Investment Manager Family Office
Stef Koning – HB Capital 

Best Private Equity Manager Midmarket
Bas Glas Gilde Equity Management

Best Limited Partner
Eric-Jan VinkPGGM

Best M&A Advisor Midmarket
Eric WijsLincoln International 

Best M&A Lawyer Midmarket
Luc Habets Lexence 

Terwijl de winnaars met bloemen en awards overladen de felicitaties van hun vakgenoten in ontvangst namen werd het voorgerecht van lichtgerookte zalm met macadamia’s en in sinaasappel gemarineerde zalm met wasabi-pepermayonaise geserveerd. Na dit smakelijke intermezzo kondigde Dijkman de tweede ronde awards aan. De award voor de Best Deal ging naar de overname van NXP door Qualcomm voor 43 miljard. De tombstone werd in ontvangst genomen door advocaat Arne Grimme van De Brauw Blackstone Westbroek, die als adviseur NXP bij menig deal heeft geholpen. Hij beloofde Dijkman plechtig de award af te leveren bij de Eindhovense chipfabrikant. Best Private Equity Manager Pieter de Jong van 3i beaamde dat ze dit jaar veel bedrijven hebben verkocht, maar verwacht veel nieuwe investeringen te doen in 2017. 

 

Best Private Equity Manager Pieter de Jong van 3i en Best M&A Director Stewart McCrone van Philips

Best Deal
Qualcomm – NXP Semiconductors 

Best Transaction Support Advisor
Ad Veken – Deloitte

Best M&A Tax Advisor
Rowdy Schouten – JSA Tax

Best Debt Advisor
Daan Bouwman – Nielen Schuman  

Best Restructuring Advisor
Stefaan Vansteenkiste Alvarez & Marsal

Best Buy Out Manager
René Moos – Basic-Fit

Best M&A Director
Stewart McCronePhilips 

Best Private Equity Manager
Pieter de Jong – 3i

Na het hoofdgerecht van diamanthaas met mukimame, courgette, wortel en een puree van zwarte olijven werden acht nieuwe winnaars gehuldigd. CFO Brent Wissink van Takeaway.com nam de award voor Best Equity Capital Markets deal in ontvangst. Takeaway.com ging in 2016 naar de beurs en Wissink voelt zich als CFO comfortabel in de nieuwe setting. Met de beursgang heeft Takeway.com weer nieuw kapitaal opgehaald om de Europese concurrentiestrijd aan te gaan. Beste M&A Advisor Bastiaan Vaandrager bedankte zijn team en liet weten dat de opmars van ‘onafhankelijke zakenbanken’ onstuitbaar is als gevolg van een grote vraag naar onafhankelijk advies. 

 

CFO Brent Wissink ontvangt award voor beursgang Takeaway.com en Bastiaan Vaandrager van Rothschild is Best M&A Advisor

Best Equity Capital Markets Deal
Takeaway.com

Best Equity Capital Markets Banker
Chris van Schuppen – ABN AMRO

Best Equity Capital Markets Lawyer
Pieter Schütte – Stibbe

Best General Counsel
Corneel Ryde – Intertrust Group

Best Acquisition Finance Banker
Laetitia ThateING Bank

Best Banking and Finance Lawyer
Femke Bierman – Allen & Overy

Best M&A Lawyer
Arne Grimme – De Brauw Blackstone Westbroek

Best M&A Advisor
Bastiaan Vaandrager Rothschild 

Het galadiner werd winters afgesloten met een Omelette Siberienne, krokantjes van appel en pure chocolade met witte chocolademousse. Voldaan verplaatsten de gasten zich naar de ‘effectenbeurs’ die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een spectaculaire feestzaal. Tijdens de vierde en laatste awardsronde was de sfeer uitbundig. Best Young Talent Peter de Kluijver van de Rabobank werd bedolven onder enthousiaste teamgenoten na het in ontvangst nemen van de award. Het voltallige team van Nielen Schuman bestormde het podium om de award voor Best Dutch M&A Boutique te vieren en de advocaten van Vriman (Vriesendorp Mees Ankum) trakteerden Lee Towers op een innige omhelzing. 

Best Young Talent
Peter de Kluijver Rabobank 

Best Small Cap Deal
Orange – Login Consultants

Best Dutch M&A Boutique
Nielen Schuman

Best PR Advisor
Frans van der Grint – Hill + Knowlton Strategies

Best Dutch M&A Law Boutique
Vriman (Vriesendorp Mees Ankum)

Best Valuator
Wim Holterman – PwC

Best Dutch M&A Law Firm
Allen & Overy

Best M&A House Dutch Market
ING Bank

Als afsluiter van de vierde ronde zongen de awardwinnaars het ‘You Never Walk Alone’ samen met Lee Towers mee op het podium. De Voice of Rotterdam kreeg zonder moeite de haute finance van 010 aan het zingen en verzorgde een daverende opmaat van een uitbundig feest. 


Voice of Rotterdam laat haute finance 010 zingen

Bent u er op 14 december 2017 weer bij? Reserveer nu uw tafel voor de M&A Awards 2017.


Gaat u in 2017 ook een overname doen of private equity aantrekken?

Maximaliseer uw kans op succes en schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. 4 tips:

1.  Reserveer nu uw tafel voor de M&A Awards 2017
Beleef op 14 december 2017 met uw relaties de M&A Awards 2017, het jaarlijkse hoogtepunt in de Nederlandse M&A-wereld met champagnereceptie, galadiner en topentertainment. Het aantal dinertafels is gelimiteerd. Nodig naast 8 dinergasten ook 4 collega's of relaties uit voor het feest na de awardceremonie. De investering voor een tafel is 5.500 euro. First come, first served. Reserveer via Overnames.nl of contact Ezri Joy Blaauw via eblaauw@alexvangroningen.nl of 06 4638 4782 / 020 5788 913. Wilt u als partner betrokken zijn bij de M&A Community? Neem dan ook gerust contact op met ons.

2. Bezoek de M&A en CFO Nieuwjaarsborrel op 11 januari 2017
Waar liggen kansen in M&A en Private Equity in 2017? Wie wil verkopen? Wie wil acquireren en/of investeren? U hoort het tijdens de traditionele Nieuwjaarsborrel bij Loyens & Loeff in Amsterdam. Proost op een succesvol 2017 met leden van de M&A Community en CFO Association. Meld u nu aan voor de borrel en voor de vele andere events in 2017 via MenA.nl/events.

3. Lees over alle top-notch adviseurs in de Who’s Who in M&A 2017
Word lid van de M&A Community en ontvang kosteloos de nieuwe Who’s Who in M&A en Private Equity, een uitstekend naslagwerk (224 pagina’s!) met de top 1000 dealmakers op een rij. Vergroot de kans dat uw overname een succes wordt. Schakel de beste adviseurs, investeerders en financiers in. De Who’s Who in M&A 2017 geeft u het ultieme inzicht. Word nu lid via MenA.nl.

4. Word nu lid van de M&A Community voor meer kennis, kansen en deals
De mooiste deals sluit u met de juiste kennis en beste contacten. Daarom biedt de M&A Community u als lid meer kansen en meer kennis tijdens M&A Fora, M&A Masterclasses, op MenA.nl, via de M&A Database & League tables, in M&A Magazine en Who’s Who in M&A en Private Equity. Word dus vandaag lid. Plus: ontvang een gratis feestkaart (t.w.v. 250 euro) voor de M&A Awards 2017 en ontvang kosteloos een New Tailor maathemd (t.w.v. 169 euro). Profiteer nu. Meld u aan met partnercode 'actie1' via MenA.nl.

Gerelateerde artikelen