“M&A laat je na zoveel transacties niet zomaar los”

Overnameadviseur Tanno Massar maakte twee maanden geleden de overstap naar voedingsingrediëntenconcern Corbion. M&A Community sprak met de voormalig strategy director van Hill+Knowlton Strategies.

Wanneer heb je de overstap gemaakt?
"Op 1 mei ben ik bij Corbion begonnen na achtenhalf prachtige jaren bij Hill+Knowlton Strategies (H+K). Daar heb ik aan veel mooie M&A-projecten mogen werken als onderdeel van het beste team in de markt. Mijn eerste klus in 2008 was het Zweedse Vattenfall ondersteunen bij de overname van Nuon, en mijn laatste M&A-activiteiten bij H+K waren voor AkzoNobel tegen PPG. Die overnamestrijd was nog in volle gang toen ik bij Corbion begon, maar gelukkig had H+K een sterk team met Frans van der Grint als lead op dit project. Super dat ik later ik in de krant over de goede afloop kon lezen!"

Wat houdt je nieuwe functie in?
"Mijn verantwoordelijkheid is de aansturing van de corporate communicatie wereldwijd. Naast Nederland heeft Corbion eigen R&D en fabrieken in de VS, Brazilië, Thailand en Spanje en hebben we klanten over de hele wereld. Belangrijke doelen zijn om met mijn team het vrij nieuwe merk Corbion verder te bouwen, de bekendheid en reputatie te versterken. En niet te vergeten intern te zorgen voor engagement, eenheid en company pride. Uiteraard om het bedrijf zo goed te positioneren voor het realiseren van de businessdoelstellingen."  

Hoe ben je bij Corbion beland?
"Een headhunter vroeg of ik interesse had verkennend te praten met Corbion. Ik zag mezelf nog wel een keer terugkeren naar de corporate kant (voorheen werkte Massar voor KPN, Unilever, TNT en ABN AMRO). Hoewel ik het nog prima naar mijn zin had bij H+K, besloot ik toch het gesprek aan te gaan. Corbion voldeed namelijk aan een flink lijstje van wensen dat ik in mijn hoofd had. Een ambitieus beursgenoteerd bedrijf met veel goede mensen aan boord en een relevant en duurzaam product (biobased ingrediënten voor onder andere voeding en innovatieve producten zoals afbreekbaar biologisch plastic in de vorig jaar aangegane joint venture met Total). Bovendien is Corbion een echte multinational maar op een overzichtelijke schaal waardoor de lijnen kort zijn en je individueel snel impact kunt maken. Ik werd gaandeweg de gesprekken enthousiast en ben dat na twee maanden in deze rol nog steeds!"

Verlaat je hiermee de M&A-advieswereld?
"Ik ben niet langer actief als extern adviseur. Wel zit ik bij Corbion op de bok als daar op een bepaald moment M&A-zaken gaan spelen. Dat kan twee kanten opgaan. Corbion is een mooi bedrijf en is daarom recent als interessante overnamekandidaat genoemd in de media. Aan de andere kant kan M&A natuurlijk ook onderdeel uitmaken van de eigen groeistrategie. Verder blijf ik de ontwikkelingen in de M&A-markt op de voet volgen, dat laat je na zoveel jaren en transacties niet zomaar los."

Bekijk het profiel van Tanno Massar >>

Lees ook:
Focus op gedrag vergroot succeskans bij overnames

 

 
Gerelateerde artikelen