LSP, INKEF en Gilde realiseren exit Sapiens voor 150 miljoen

Investeerders Life Science Partners (LSP), Gilde Healthcare, INKEF Capital, Wellington Partners, Edmond de Rothschild en de Wellcome Trust en het oprichtende management verkopen de Philips-spinout Sapiens voor 150 miljoen euro aan het Amerikaanse Medtronic. De deal is cash betaald.
De overname is de volgende stap op het onstuimige groeipad dat het Eindhovense bedrijf doormaakt. In 2011 is Sapiens door Sjaak Deckers, Hubert Martens en Michel Decré opgericht. Sinds de oprichting heeft het bedrijf ruim 25 miljoen euro opgehaald bij de investeerders.Na drie jaar wordt het op 15 miljoen euro gewaardeerd.
Namens Gilde Health Care Parnters was onder anderen Pieter van der Meer bij de deal betrokken. Voor de Utrechtse investeerder is het de twaalfde exit in zes maanden vanuit het Gilde Healthcare III fund. 
Investeringsmanager Anne Portwich is verantwoordelijk voor de investering namens LSP. Een team onder leiding van Marc Sanders van taxand verzorgt het fiscaal advies voor Medtronic.
Sapiens Steering Brain Stimulation (Sapiens SBS) ontwikkelt technologieën voor diepe hersenstimulatie (DBS). De overname moet verdere groei mogelijk maken. Met de overname streeft Medtronic ernaar de ‘partner of choice’ te worden voor neurochirurgen en neurowetenschapscentra over de hele wereld. 
Sapiens SBS, gevestigd in Eindhoven, ontwikkelt een DBS-systeem dat beschikt over een geavanceerde DBS-sonde met 40 afzonderlijke stimulatie-elektrodes. Dit systeem is ontworpen om een nauwkeurigere stimulatie van de specifieke gebieden in de hersenen mogelijk te maken, wat mogelijk leidt tot een snellere procedure en minder bijwerkingen van de stimulatie.
De medewerkers van de vestiging in Eindhoven zullen het op de markt brengen van de technologie voortzetten en werkzaam blijven in de High Tech campus in Eindhoven. Medtronic en Sapiens SBS zullen de productontwikkeling gezamenlijk afronden en beginnen met het klinische onderzoek om deze technologieën toe te voegen aan het uitgebreide DBS-productportfolio binnen de Neuromodulation-divisie van Medtronic.
Gerelateerde artikelen