Licht eindelijk op groen voor overname Accell

Verzekerd vanĀ 85 procent van de aandelen kan de beursexit door de kopers doorgaan.

Een groep investeerders onder leiding van het Amerikaanse KKR heeft genoeg steun van aandeelhouders voor de overname van fietsenfabrikant Accell, bekend van merken als Batavus en Sparta. Het consortium is nu verzekerd van ruim 85 procent van alle aandelen van Accell, waarmee ze de overname kunnen doorzetten.

Met de overnamedeal is in totaal 1,6 miljard euro gemoeid. Accell, ook bekend van fietsenmerken Koga, Babboe en Lapierre, verwacht onder de hoede van de nieuwe eigenaren internationaal sneller te kunnen groeien. Omdat ook de beursnotering van Accell stopt, zou de fietsenfabrikant zich gemakkelijker op langetermijnplannen voor uitbreiding over de grens kunnen richten.

Maar bepaalde aandeelhouders van Accell kwamen in verzet tegen het bod, omdat het te laag zou zijn. Onder andere Moneta Asset Management uit Frankrijk kwam met die klacht naar buiten.

De groep kopers van Accell, waar ook de bestaande aandeelhouder Teslin deel van uitmaakt, wilde minstens 80 procent van de aandelen in handen hebben om door te kunnen gaan met de overname. Bij die grens wordt de bestaande Accell Group na een papieren fusie van dochterondernemingen van de beurs gehaald, waarmee aandeelhouders die hun stukken niet hebben aangeboden praktisch buiten spel staan.

Die grens van 80 procent is veel lager dan de grens van 95 procent waarbij in Nederland een normale 'uitrookprocedure' begint. Als minder dan vijf procent van de aandeelhouders een overnamebod naast zich neerlegt, krijgt de koper de mogelijkheid hen te dwingen alsnog hun stukken te verkopen.

Lees ook: Accell heeft met KKR 'orkaanwind in de rug'
 

Gerelateerde artikelen