LeasePlan verkocht voor 3,7 miljard euro

De Duitse autofabrikant Volkswagen en bankier Friedrich von Metzler verkopen het Nederlandse LeasePlan voor 3,7 miljard euro aan een groep investeerders, waaronder de Nederlandse pensioenuitvoerder PGGM. Dat maakte Volkswagen, dat evenals Von Metzler een belang van 50 procent had, donderdag bekend. Allen & Overy, Loyens & Loeff, Linklaters, ING en ABN AMRO zijn betrokken als adviseurs.
De kopersgroep bestaat verder uit het Deense pensioenfonds ATP, de staatsinvesteringsfondsen ADIA (Abu Dhabi) en GIC (Singapore) en investeringsfondsen die worden bestierd door TDR Capital en Goldman Sachs.
Een woordvoerder van PGGM wilde niet uit de doeken doen hoe groot het belang is dat de pensioenuitvoerder verkrijgt. Wel benadrukte hij dat geen van de kopers een meerderheidsbelang krijgt. De transactie wordt naar verwachting nog dit jaar afgerond. Vanwege de banklicentie die LeasePlan bezit, moet ook De Nederlandsche Bank de verkoop goedkeuren.
 
Het consortium kopers wil de helft van de acquisitie financieren met een aandeleninvestering, staat in de persverklaring. De rest wordt betaald via een convertible note van 480 miljoen euro en een cash debt facility van 1,5 miljard euro. Deze kredietfaciliteit wordt mogelijk gemaakt door een syndicaat van internationale verstrekkers. Geen euro van de overnameschuld wordt geleend door LeasePlan en het leasebedrijf wordt ook niet verantwoordelijk voor het terugbetalen van deze schuld.  
 
Leaseplan schakelde Allen & Overy in om de deal juridisch in orde te maken, de verkopers namen Loyens & Loeff in de arm en de kopers kozen voor het advocatenkantoor LinkLaters. Op financieel gebied tradt ABN AMRO op als adviseur voor het bedrijf Leaseplan en ING was er voor het consortium investeerders. J.P.Morgan en Goldman Sachs hadden ook een adviesrol aan de zijde van de kopers. 
 
Verkoper Volkswagen verwierf zijn belang in LeasePlan in 2004 en zag die investering goed renderen. "Dat is ook terug te zien in de verkoopprijs", aldus het concern. "Met de uitbreiding van onze eigen vlootmanagementactiviteiten bij Volkswagen Financial Services is de tijd naar ons idee aangebroken om LeasePlan over te dragen aan nieuwe investeerders."
LeasePlan, gevestigd in Almere, is momenteel actief in 32 landen met meer dan 6800 medewerkers. Het bedrijf verzorgt een wagenpark van rond de 1,5 miljoen auto’s waarmee het de mondiale nummer 1 is. Vorig jaar haalde LeasePlan, dat ook een spaarbank heeft, een nettowinst van 372 miljoen euro.
 
(ANP/MenA.nl)
Gerelateerde artikelen