League Tables Q3 – 2022: De top 10 Legal Firms

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 15:30
Er worden nog veel deals gedaan, maar het economische en geopolitieke klimaat dragen bij aan een stagnatie.

Dat blijkt uit de League Tables van het derde kwartaal van 2022.  

In het derde kwartaal van 2022 werden minder megadeals gesloten. Grote corporates zijn wellicht voorzichtiger geworden wat betreft grote transacties. Bovendien duren overnameprocessen langer, stellen diverse dealmakers in het onlangs gepubliceerde M&A Trendonderzoek. ‘Slechts’ twee deals passeerden het afgelopen kwartaal de dealwaarde van 1 miljard euro: Ariston Holding kocht het Duitse Centrotec Climate Systems en technologie-investeerder Prosus nam een minderheidsaandeel in het Braziliaanse iFood van Just Eat Takeaway.com voor 1,8 miljard euro. 

Wanneer we Q3, 2022 vergelijken met de afgelopen zes kwartalen ligt het totaal (253 deals tegen een dealwaarde van 22 miljard euro) op het laagste niveau. Maar dit is wel relatief tegenover een periode van een ongekend actieve M&A-markt. Dit ziet ook Jetty Tukker van Houthoff: "Geopolitieke spanningen, hoge energieprijzen, inflatie en een onrustige debt-markt ten spijt, blijft er ruimte voor strategische en opportunistische M&A transacties.” 

Vertraging 
Het derde kwartaal verliep zeer goed voor Allen & Overy, die de Legal Firms lijst aanvoert qua deal value, en NautaDutilh, die qua aantallen deals in 2022 (63) op de eerste plek staat. Kijken we naar individuele dealmakers, wordt de top 10 qua dealwaarde aangevoerd door Björn van der Klip van Stibbe, gevolgd door Tim Stevens (Allen & Overy) en Michel van Agt (Loyens & Loeff). Qua aantallen deals is de eerste positie (wederom) voor Matthijs Ingen-Housz (INGEN HOUSZ). Wytse Huidekoper (deBreij) staat op plek 2 en Lucas Brabers (JB Law) eindigt op de derde plek.  

Ondanks de goede resultaten van de law firms, merken veel advocaten toch dat er sprake is van een vertraging. Zo zegt Onno Boerstra van Van Doorne: “Zowel het economische als geopolitieke klimaat draagt bij aan een stevige stagnatie in de M&A markt. Met de dure bankschuld maken de private equity fondsen pas op de plaats, met name in de meer omvangrijke transacties. Wel zien wij nog de nodige strategische activiteiten vanuit de beursfondsen, terwijl ook in de healthcare en technologiesector nog wel het een en ander gebeurt. Gezien de sterke dollar valt ook een toenemende interesse vanuit de VS waar te nemen. Maar alles bijzonder behoedzaam en traag.”  

Gaston Freijser van De Breij sluit zich hierbij aan: “De verschillende wereldwijde crises hebben een groot effect op de markt. Dat is voor iedereen in de sector inmiddels voelbaar en daar zal op korte termijn geen verandering in komen. Dat maakt de komende tijd uitdagend, maar het zal ongetwijfeld ook weer kansen bieden.”  

Zie ook: League Tables Q3 – 2022: De top 10 Advisory Firms
 

Gerelateerde artikelen