League Tables Q3 – 2022: De top 10 Advisory Firms
Dat blijkt uit de League Tables van het derde kwartaal van 2022.
Het totaal aantal ingevoerde deals in 2022 bedroeg aan het einde van het derde kwartaal 886. Dat is zo'n 16 procent lager dan in 2021 in deze periode. Dealmakers hebben het desondanks nog steeds enorm druk. Het aantal deals ligt namelijk beduidend hoger (18 tot 36 procent hoger) dan in de jaren 2017 tot en met 2020.
Ook de dealwaarde ligt met 118 miljard euro fors hoger dan in de jaren 2017-2020. In 2020 lag dat met 52 miljard euro op het laagste niveau van de afgelopen zes jaar. In 2019 bedroeg de totale dealwaarde 97 miljard euro na Q3, fors lager dan dit jaar. Alleen in recordjaar 2021 lag de dealwaarde na Q3 nog hoger, namelijk op 130,5 miljard euro.
Profiteren van megatrends
De top 10 M&A Advisory, kijkend naar deal value, wordt aangevoerd Cassander Verwey (JPMorgan Chase) gevolgd door Bastiaan Vaandrager (Rothschild & Co) en Peter Toutenhoofd (BNP Paribas).
Verwey heeft deze positie te danken aan een drietal grote deals in de eerste twee kwartalen: de verkoop van DSM Engineering Materials, de fusie van DSM en het Zwitserse Firmenich en de acquisitie van een meerderheidsaandeel in Refresco door KKR & Co. Zijn firma JPMorgan Chase voert ook de top 10 Advisory Firms aan (zie overzicht hieronder).
Dick Boer van Kempen wist ook de top 10 te betreden op een gedeelde zevende plek. Die had hij te danken aan het bijstaan van HAL Investments bij het van de beurs halen van Boskalis, een deal met een waarde van 2,3 miljard euro. Boer over deze periode: "Dealvolumes zullen pas in 2023 weer aantrekken. Ondanks dat IRR vereisten vooralsnog gelijk blijven, zijn waardes gedaald door hogere WACCs. Kopers zijn afwachtend en hebben dalende rentemarges en beschikbaarheid van schuld nodig om voor verkopers meer acceptabele biedingen te kunnen doen.”
Qua aantallen deals wordt de top 10 adviseurs gedomineerd door Frederik van der Schoot (Oaklins Netherlands), Bastiaan Vaandrager en Sander Griffejoen (beide van Rothschild & Co).
“Ondanks de huidige macro-economische uitdagingen zien we nog steeds een goede dealfow", stelt Van der Schoot. “Zeker in sectoren welke profiteren van megatrends, zoals digitale transformatie, energietransitie, vergrijzing & personeelstekorten. Sectoren waar private equity zeer actief is en strategische kopers een sterke balans hebben behouden.”
Over de komende maanden is Tim Boer van ING nog behoorlijk positief, ondanks alle volatiliteit in de buitenwereld. “Ondanks het economische klimaat zien wij nog veel activiteit in bestendige sectoren zoals Technology en de bredere TMT markt. Wij zijn daarom best optimistisch over de M&A vooruitzichten de komende zes tot twaalf maanden”, aldus de Managing Director Corporate Finance, Technology, Media & Telecom.