League Tables H1: De Top 10 Legal Firms

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:26
De League Tables zijn er weer. Welke legal firms deden de meeste en grootste deals de afgelopen periode?

Hieronder de volledige top 10 voor zowel dealwaarde als dealvolume: 

De volledige League Tables voor H1 2022 zijn hier te vinden. 

In H1 2022 werden er 579 deals geregistreerd in onze deal database. Weliswaar een stuk minder dan in recordjaar 2021 (toen waren het er maar liefst 712!), maar het volume ligt nog altijd een stuk hoger dan in de voorgaande jaren. Zo bedroeg het aantal deals in coronajaar 2020 ‘slechts’ 362 in H1. In de drie jaren daarvoor waren het steeds tussen de 400 en 500 deals in de eerste helft van het jaar. Daar zitten we nu ruim boven.  

Tot zover het dealvolume. Kijken we naar de dealvalue van de Nederlandse overnamemarkt, dan zou 2022 een absoluut recordjaar kunnen worden. De totale dealwaarde overstijgt in H1 de 90 miljard, ruim twee keer zoveel als in de jaren 2018, 2019 en 2020. In 2021 bedroeg de dealwaarde 73,5 miljard euro in de eerste zes maanden. 

Wat ongetwijfeld aan dit record heeft bijgedragen is de ‘hattrick’ van DSM. Met twee strategische divestments en een megafusie droeg het concern in gezondheid, voeding en biowetenschappen maar liefst 23,6 miljard euro bij aan de totale dealwaarde van de afgelopen periode. Ook de combinatie van de aan de Euronext genoteerde SPAC Pegasus Entrepreneurs met contentbedrijf FL Entertainment tikte met 7,2 miljard euro behoorlijk aan. 

Qua dealvalue is de toppositie voor H1 voor Stibbe. Björn van der Klip, private equity specialist bij het kantoor, zegt: “De afgelopen periode zagen we relatief veel grotere public M&A-transacties in de Nederlandse markt. Het is de vraag in hoeverre dat zich nog zal doorzetten met de huidige marktontwikkelingen. Er is wel animo, maar het zal zonder twijfel uitdagender worden.”  

Op de tweede plek qua dealvalue staat Allen & Overy en de top 3 wordt afgemaakt door NautaDutilh. Dat laatste kantoor duikt opnieuw op in de top 10 Legal Advisory wanneer we kijken naar dealvolume. Jaap Stoop van NautaDutilh blikt terug en vooruit: “Na de onverwachte hausse aan overnames van de afgelopen twee jaar lijkt de markt terug op het pre-corona niveau. We zien dat kopers en investeerders iets afwachtender worden en dat resulteert onder meer in langere doorlooptijden van transacties. Fusies en overnames vinden niet plaats in een vacuüm: met een stijgende rente, veranderende wisselkoersen en supply chain-uitdagingen, maar ook door hogere kosten van energie en grondstoffen en personeelsschaarste kan de markt flink gaan veranderen.” 

Lees ook: League Tables H1: De Top 10 Advisory Firms 

  

Gerelateerde artikelen