Dit zijn de League Tables voor M&A Advisory in H1, 2023

Laatst gewijzigd: 27 juli 2023 15:15
De Nederlandse overnamemarkt laat in de eerste helft van 2023 een scherpe daling zien ten opzichte van de afgelopen twee jaar. Vooral de dealwaarde is sterk teruggelopen.

Bedroeg de totale dealwaarde van de Nederlandse overnamemarkt in 2022 nog bijna 98 miljard euro in de eerste helft van het jaar, in 2023 is dat gedaald naar ‘slechts’ 37 miljard euro. Dat blijkt uit de League Tables van MenA.nl.

Het aantal overnames dat geregistreerd werd in de M&A deal database daalde eveneens, van 659 in 2022 naar 510 dit jaar, maar komt nog wel boven het dealvolume dat werd vastgelegd in 2018 (455 deals), 2019 (486 deals) en dieptepunt 2020 (362 deals) in H1.

2021 was een recordjaar qua dealvolume met 716 transacties in de eerste helft van het jaar tegen een dealwaarde van 73,844 miljard.

Wat voor trends ziet de M&A Community in deze periode en wat zijn de verwachtingen voor de rest van 2023? En welke kantoren en dealmakers voeren de League Tables aan?

Herstel verwacht in H2 
“In de eerste jaarhelft zagen we in de bredere markt een daling van het aantal M&A transacties in vergelijking met een jaar eerder”, aldus Rob van Veldhuizen van ING. Qua dealvolume eindigt ING in de League Tables op de vijfde positie na Marktlink, Oaklins Nederland, Rothschild & Co, en Crossminds.

Qua Dealwaarde komt ING na Rothschild & Co, ABN AMRO en KPMG op de vierde plek van de advisory firms. Van Veldhuizen: “We verwachten dat de dealflow in H2 zal toenemen nu de markt lijkt te wennen aan de nieuwe werkelijkheid van hogere rentes en minder volatiliteit in de financiële markten.”

Geert van Roon van ABN AMRO deelt deze outlook: “Wij zien op dit moment vooral veel M&A dealflow uit transitie-gerelateerde sectoren en publieke overnames. De verwachting is dat dit gedurende de rest van 2023 doorzet. Processen nemen gemiddeld wel meer tijd in beslag.”

Bij de dealmakers zien we veel usual suspects in de overzichten. Qua dealvolume pakt Bastiaan Vaandrager van Rothschild & Co met acht deals de topspot over van Harald Miedema van Clearwater International. En ook qua dealwaarde staat Vaandrager op 1, gevolgd door zijn collega Sander Griffejoen en Nicholas Aperghis (Asperghis & Co) die vorig kwartaal nog op de eerste plek stond.

Een grote transactie waar Vaandrager aan werkte was de overname van Neptune Energy Group door Eni International. Met een dealwaarde van 4,9 miljard euro droeg deze deal aanzienlijk bij aan Vaandrager’s ranking dit kwartaal.

Lees ook: League Tables voor Legal Advisory bekend in H1, 2023

Gerelateerde artikelen