KPMG: onrust bij familiebedrijf over politiek Europa

De invloed van Brexit en het mogelijk  verder uiteenvallen van de Europese Unie houden veel familiebedrijven bezig.

Europese familiebedrijven maken zich steeds grotere zorgen over de politieke onzekerheid in Europa. Uit een jaarlijks Europees onderzoek van KPMG en belangenorganisatie European Family Business blijkt dat bijna 40 procent van de 1.500 ondervraagde familiebedrijven in Europa nerveus is over de Europese politiek.

Vooral bedrijven in Groot-Brittannië en Ierland zijn negatief. De ontwikkelingen rond Brexit en de handelsoorlog maken familiebedrijven huiverig om uit te breiden in het buitenland, met name naar China en de Verenigde Staten, zegt Arnold de Bruin, partner bij KPMG en expert op gebied van familiebedrijven: “Ze kijken nu in toenemende mate naar de kansen die Afrika biedt.”

Gevecht om werknemers

Belangrijkste obstakel voor groei is volgens de ondernemingen het voortdurende gevecht om talentvolle werknemers. De Bruin: “Vooral technische functies, die de bedrijven vooruit moeten helpen op het gebied van de digitalisering zijn moeilijk in te vullen.”
Ook de toenemende regelgeving vormt voor familiebedrijven een punt van zorg. De General Data Protection Regulation (GDPR) en PSD 2 zijn van grote invloed op de wijze waarop de ondernemingen zaken doen in Europa. Eén op de drie bedrijven zegt dat alle veranderingen op het gebied van regelgeving steeds meer zorgen baren.

De Bruin: “De toenemende regelgeving leidt ertoe dat familiebedrijven het monitoren en het voldoen aan alle regels niet langer overlaten aan de financiële afdeling. In plaats daarvan richten veel ondernemingen compliance afdelingen op die omgaan met alle veranderingen op het gebied van regelgeving. Daarnaast beleggen steeds meer ondernemingen compliance in de bestuurskamer, waardoor het voldoen aan de vereiste regelgeving op bestuursniveau gewaarborgd is.”
 

Gerelateerde artikelen