KPMG: Investeringen door private equity-partijen in fintech fors toegenomen

De investeringen door private equity-partijen in fintech, technologische innovatie in de financiële sector, zijn in de eerste drie maanden van dit jaar fors toegenomen. In totaal werd in het eerste kwartaal van 2016 wereldwijd voor een bedrag van $4,9 miljard door durfkapitalisten geïnvesteerd in fintech.

Het ging daarbij om 218 transacties. In de laatste drie maanden van 2015 vonden 179 transacties plaats met een totale waarde van $1,9 miljard. De stijging werd met name veroorzaakt door een tweetal grote investeringen van meer dan $1 miljard in het Chinese Lu.com en JD Finance.

Dit blijkt uit de Pulse of Fintech, een onderzoek van CB Insights en KPMG naar de investeringen die wereldwijd gedaan worden in fintech. “En ook in het tweede kwartaal zal China de boventoon voeren als het gaat om mega-investeringen in fintech”, zegt Ank van Wylick, FinTech-partner bij KPMG. Van Wylick: “In april werd bekend dat het Chinese Ant Financial een investering tegemoet kan zien van maar liefst $4,5 miljard.”
 
Europa blaast partij mee

Andere continenten moeten het met beduidend lagere investeringen doen, zo blijkt uit het onderzoek. In de Verenigde Staten werd weliswaar meer dan $100 miljoen geïnvesteerd in Betterment en Oscar Health Insurance, maar in het algemeen beperkten de investeringen zich tot bedragen van $25 miljoen. Europa zag het aantal transacties in fintech aanzienlijk toenemen, van 37 in de laatste drie maanden van 2015 tot 47 in het eerste kwartaal van dit jaar. De omvang van investeringen bedroeg in beide kwartalen $3 miljard. In Europa was sprake van een beperkt aantal uitschieters. Een bedrag van $70 miljoen werd geïnvesteerd in het Britse Starling, $ 34 miljoen in het Duitse Spotcap en $27 miljoen in het Ierse Future Finance Loan. Van Wylick: “Een signaal dat Europa goed blijft meedoen.”
 
Investeringen in betalingsverkeer tanende

Het betalingsverkeer was wereldwijd lange tijd één van de belangrijkste fintech-sectoren voor durfinvesteerders. Daaraan lijkt een eind te komen. Hoewel in de eerste drie maanden van 2016 nog altijd voor een bedrag van $315 miljoen geïnvesteerd werd, liep het aantal transacties terug van 45 in het laatste kwartaal van 2015 tot 26 in het eerste kwartaal van dit jaar. Van Wylick: “In Noord-Amerika lijkt het dat de markt verzadigd aan het raken is.  Buiten de Verenigde Staten zien we dat ondernemingen die actief zijn in het betalingsverkeer in staat zijn om investeringen aan te trekken, zoals Adyen in Nederland laat zien.”
 
Verzekeringsbranche staat op

In de verzekeringswereld ontstaan echter steeds meer initiatieven op het gebied van fintech. Van Wylick: “Net als de banken wordt de sector al lange tijd beschouwd als een branche die rijp is voor vernieuwing, ook al staan de bedrijven niet bekend om hun vernieuwende vermogen. In de eerste drie maanden van dit jaar is een aantal verzekeraars in de sector echter actief geworden in het fintech-domein. Zij zijn op zoek naar oplossingen die hen in staat stellen de bedrijfsvoering te verbeteren, de kosten van klantenacquisitie te verlagen en de dienstverlening aan de klant te verbeteren. Innovatie in de verzekeringsbranche wordt de komende maanden dan ook iets om in de gaten te houden.”

• Pulse of Fintech

Gerelateerde artikelen