Koper zet overname Vitesse weer op de tocht

Guus Franke haakt af als goedkeuring vanuit de KNVB te lang duurt.

Guus Franke trekt zich terug als overnamekandidaat van Vitesse als de KNVB de overdracht van de aandelen niet voor 22 juli goedkeurt. Daarmee dreigt de beoogde nieuwe eigenaar, nadat hij van de beroepscommissie van de voetbalbond had begrepen dat deze hier mogelijk pas over enkele maanden over beslist. “De vraag om dit uit te stellen is feitelijk een doodvonnis”, zegt Franke in een verklaring.

Franke is de enige overgebleven mogelijke redder van Vitesse, dat failliet gaat als de ondernemer zich terugtrekt of geen licentie voor volgend seizoen krijgt. Een besluit over die licentie is uitgesteld tot uiterlijk 22 juli door “positieve ontwikkelingen binnen de club in de afgelopen periode”, maakte de beroepscommissie vrijdag bekend na de behandeling op woensdag. Over een langduriger uitstel van de beslissing over de aandelenoverdracht meldde de commissie zelf echter niks.

Alsnog een proflicentie
De zitting was ook deels positief voor Vitesse en Franke. “Hoewel de commissie aangaf dat de aangeleverde stukken aanleiding geven om Vitesse alsnog een licentie voor het seizoen 24/25 te verstrekken, meldde ze ook dat ze wellicht nog een aantal maanden nodig heeft om te beslissen of de aandelenoverdracht naar Franke akkoord is”, schrijft Franke, die daaraan toevoegt dat Vitesse “zoals algemeen bekend” deze tijd niet heeft.

Franke wijst op de belangrijke deal die hij sloot met de Amerikaan Coley Parry over het overnemen van de schuldenlast van 14,5 miljoen euro. “Het was en is bekend dat de deal in gevaar komt als een akkoord op de wijziging zeggenschap niet tijdig wordt afgegeven”, schrijft de Vitesse-fan. “Die tijd hebben we simpelweg niet.”

Het geld staat klaar
De licentiecommissie besloot de licentie van Vitesse vorige maand in te trekken door het ontbreken van een sluitende begroting, bankrekening en accountant. Deze zaken zijn volgens Franke inmiddels geregeld, al moet dit voor 22 juli nog worden aangetoond bij de beroepscommissie. “Dit, zo hebben wij inmiddels begrepen, is voor de KNVB voldoende om Vitesse weer een licentie te geven. Alles wat de KNVB verlangde is gedaan, het geld staat letterlijk klaar. Daarom vinden wij het onbegrijpelijk dat de KNVB zichzelf nu nog eens maanden gunt om de ‘wijziging van zeggenschap’ door deze overname te beoordelen.”

Een woordvoerder van de beroepscommissie bestudeert de uitspraken van Franke nog. Hij kon nog niet zeggen of er gehoor wordt gegeven aan de wens van Franke voor een eerdere beslissing over de aandelenoverdracht. (ANP)

Lees ook: Investeren in Europese voetbalclubs: waarom Amerikaanse investeerders nu aarzelen

Gerelateerde artikelen