Kartelwaakhond versoepelt concurrentieregels

Kartelwaakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) zal vanwege de coronacrisis minder streng toezien op eerlijke concurrentieverhoudingen in Nederland.

Dat meldt het FD. "Dit zijn bijzondere omstandigheden die vragen om bijzondere oplossingen. Dit is geen normale tijd", zegt bestuursvoorzitter Martijn Snoep in een toelichting op het donderdag uitgebrachte jaarverslag. "Maar ga niet verder dan noodzakelijk is om de crisis te bezweren", zo roept hij bedrijven evenwel op.

Supermarkten mogen elkaar volgens deze 'crisisaanpak' informeren over hoeveel voorraden ze beschikken. Logistiek dienstverleners mogen samenwerken om de Nederlandse burgers van levensmiddelen te voorzien. Branches mogen afspraken met elkaar maken over een soepele omgang met debiteuren. En groothandels in geneesmiddelen mogen elkaar op de hoogte stellen over de hoeveelheid artikelen die ze verkopen.

"Tijdens de coronacrisis geldt uiteraard ook dat bedrijven geen misbruik mogen maken van onzekerheden en schaarste", waarschuwt de toezichthouder wel. Zij mogen dus geen woekerprijzen vragen voor hun producten, geen onderlinge prijsafspraken maken en zij moeten eerlijk zijn tegen de klant als spullen tijdelijk moeilijker te leveren zijn.

Normaal gesproken treedt de kartelwaakhond tegen deze praktijken op. Maar de ACM zal bij haar toezicht rekening houden met bedrijven die geraakt worden door de gevolgen van de coronapandemie.

(ANP)

Gerelateerde artikelen