Just Eat Takeaway doet flinke afschrijvingen op waarde eerdere overnames

Moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl boekt megaverlies van bijna zes miljard euro.

Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van onder meer Thuisbezorgd.nl, heeft een boekhoudkundig miljardenverlies geleden over het jaar 2022. 

Het totale verlies kwam uit op 5,7 miljard euro. De afgelopen jaren fuseerde het Nederlandse Takeaway.com met Just Eat en nam dat gecombineerde bedrijf zijn Amerikaanse branchegenoot Grubhub over. Die deals zijn nu op papier miljarden euro’s minder waard geworden, wat tot dit miljardenverlies leidt.

De maaltijdbezorger had ook te kampen met economische tegenwind en hogere rentes, schrijft Just Eat Takeaway bij zijn jaarcijfers. Het aandeel Just Eat Takeaway zakte woensdag na de publicatie van de cijfers met bijna vijf procent.

Operationeel wist het bedrijf wel een winst van negentien miljoen euro te boeken over het afgelopen jaar. Een jaar eerder stond hier nog een verlies in de boeken van 350 miljoen euro. Volgens het bedrijf droegen alle bedrijfsonderdelen wezenlijk bij aan deze verbetering, met de grootste winsten in onder meer het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Europa en Noord-Amerika.

Vorige maand werd al bekend dat de maaltijdbezorger in de laatste drie maanden van 2022 minder bestellingen had verwerkt dan een jaar eerder. Tijdens het hoogtepunt van de coronapandemie steeg de onlinevraag naar bezorgmaaltijden nog hard door lockdowns, maar nu restaurants weer bijna een vol jaar open zijn neemt die interesse af. 

Het moederbedrijf van Thuisbezorgd.nl richt zich intussen nadrukkelijker op de winstgevendheid. Het bedrijf handhaaft zijn verwachting voor heel 2023 van een aangepaste operationele winst van 225 miljoen euro.

Lees ook: CFO Just Eat Takeaway.com over unieke overnamestrijd
 

Gerelateerde artikelen