J.P. Morgan en Rabobank pakken kopposities in league tables Q1 2018

J.P. Morgan adviseerde bij de grootste deals en Rabobank was betrokken bij de meeste deals in Q1 2018. Dat blijkt uit de league tables van MenA.nl.

Ook in 2018 blijft de Amerikaanse zakenbank J.P. Morgan de nummer één zakenbank voor de grote Nederlandse deals. De bank eindigde in 2017 op de eerste plaats en pakt nu weer de koppositie. De nummer één was betrokken bij de enige miljardendeal van Q1 2018: De verkoop van AkzoNobel Specialty Chemicals aan investeerder Carlyle en staatsfonds SIC voor 10,1 miljard euro.  Een team met onder anderen Cassander Verwey en Peter Kerckhoffs adviseerde AkzoNobel. 

Verwey ziet in de deal een voorbeeld van een defensieve M&A-markt. “Defense is het key-thema, niet alleen in Nederland met de verkoop van Akzo Specialty Chemicals en Gemalto NV, maar in heel Europa. Aandeelhoudersactivisme is vaak de katalysator.” Ondanks de defensieve aanleiding van veel deals blijven de bedrijfswaarderingen hoog. “Voor high quality assets worden steeds hogere multiples betaald. Zoals 20x EBITDA voor Ten Cate en 10x voor Akzo SC.”

De dealmakers van Rabobank en dochterbedrijf Rembrandt Fusies en Overnames hebben een goede start gemaakt in 2018. Van de financieel adviseurs heeft de bank de meeste deals gedaan in Q1 2018. Met 14 deals laat Rabobank ING – de nummer één van 2017 – achter zich. 

Paul Schram, head of M&A Netherlands bij Rabobank, verwacht dat de dealactiviteit ook in de komende kwartalen hoog blijft, mede door een toename van onzekerheid. “De M&A-activiteit van het eerste kwartaal zien we doorzetten in de rest van het jaar. Volatiliteit en toenemende onzekerheid is slecht nieuws voor bedrijven die het plan hebben naar de beurs te gaan. Dit kan een verdere impuls geven aan de M&A-markt.”

 

 

Bekijk hier de league tables over heel 2017

Gerelateerde artikelen