J.P. Morgan en Marktlink goed van start in Q1 2021

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:07
Zakenbank J.P. Morgan en corporate finance adviseur Marktlink hebben bij de grootste en meeste deals geadviseerd in het eerste kwartaal van 2021. Dat blijkt uit de MenA.nl league tables.

[De volledige league tables staan onderaan de tekst]

Zakenbank J.P. Morgan was betrokken bij deals met een totale waarde van 4,9 miljard euro. Daarmee blijven de Amerikanen concurrenten Goldman Sachs en Barclays voor in de league table gesorteerd op dealwaarde. De zakenbank adviseerde Philips bij de verkoop van de tak voor huishoudelijke apparaten aan Hillhouse Capital voor 4,4 miljard euro. Ook was de zakenbank betrokken bij de verkoop van Bergman Clinics door NPM Capital.

Cassander Verwey (foto rechts) staat aan het hoofd van de Nederlandse tak van J.P. Morgan. Hij constateert dat de overnamemarkt weer op gang is gekomen. “Q1 zag een terugkeer gezien van formele M&A processen tijdens covid-19, met de verkoop van Bergmans en Philips Domestic Appliances. De interesse voor dit soort high-quality bedrijven blijft groot.” Ook merkt hij dat de beursfondsen speciaal bedoeld voor overnames, de SPACs, een grotere rol spelen. “We zien veel activiteiten in de kapitaalmarkten met IPOs en SPACs als belangrijkste gespreksonderwerpen. SPACs zien we als een nieuwe asset class ‘here to stay’.”

Ook ten burele van Rothschild, nummer zeven in de league table, zag men de opkomst van de SPAC. Bastiaan Vaandrager (foto rechts): “2020 was natuurlijk uitdagend, waarbij we een duidelijke toename in M&A-activiteit zagen aan het einde van het jaar. Sectoren waar de coronacrisis impact overzienbaar was geworden kregen weer actieve interesse van kopers. Met name partijen die geen schuld financiering nodig hadden konden snel en overtuigend schakelen. 2021 heeft een vliegende start gemaakt zowel op gebied van M&A en kapitaalmarkten. De opkomst van SPACs heeft een extra impuls gegeven aan de markt. We verwachten dat 2021 een mooi M&A jaar gaat worden.”    

Marktlink doet de meeste deals

Marktlink Fusies en Overnames heeft de positie waar het 2020 mee afsloot weer ingenomen: de eerste plaats in de league table gesorteerd op aantal deals. De overname-adviseur was betrokken bij 21 deals. Partner Tom Beltman (foto rechts) bereidt zich voor op een feestjaar. “Na een recordjaar 2020 zien we alle lichten op groen staan voor 2021 waarin we tevens ons 25-jarig jubileum vieren. Ten opzichte van 2020 Q1 is er op dit moment meer aanbod in de markt. Met name cross-border deals tussen onze internationale vestigingen zorgen voor extra deal flow.”

Rabobank, inclusief de deals van Rembrandt Fusies & Overnames, volgt met twaalf deals op de tweede plaats. Oscar Nettl (foto rechts), hoofd van de Nederlandse M&A-afdeling, is optimistisch. “In het eerste kwartaal heeft Rabobank M&A een prima start gehad. Commitment aan onze klanten samen met een “hands-on approach” heeft onder meer bij een aantal pre-emptive buy-side situaties tot succes geleid. Ook verwachten we voor de rest van 2021 veel activiteit, waarbij we onze klanten bijstaan met een mooie mix van sell-side, IPO en buy-side mandaten.”

BDO heeft een flinke sprong gemaakt. Viel het kantoor eind 2020 nog buiten de league tables, nu staat het met zes deals op de zevende plaats. Partner Sander Holster (foto rechts) ziet nog veel kruit in het vat. “De M&A markt was booming het eerste kwartaal. Voorlopig zien we die actieve markt nog wel even doorgaan. Er is geld genoeg bij investeerders. Ondernemers beseffen dat het verstandig kan zijn om hun vermogen (deels) veilig te stellen met een (pre)exit. Toch, voorbereiding blijft key voor verkopers met alle Corona-hectiek in hun boeken. Het aantal VDD’s (vendor due diligence) neemt dus ook toe! Tevens wordt ook data analytics steeds belangrijker, in samenwerking met BDO Digital, om inzicht in de onderliggende business drivers te verschaffen ten behoeve van de investeringscasus.”

 

Gerelateerde artikelen