Job Zoer, Lincoln International: “De perfecte driehoek van M&A”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 13:42
Job Zoer is wellicht de jongste winnaar ooit van de Award voor Best Young M&A Advisor. Met M&A Magazine sprak hij over de overeenkomsten tussen werken op de schildersladder en het beklimmen van de carrièretrap in M&A.

Job Zoer is in alle opzichten een opmerkelijke winnaar van de M&A Award voor Best Young M&A Advisor. Hij is niet alleen heel erg jong – met z’n vijfentwintig jaar liet de associate van Lincoln International vele concurrenten met meer levensjaren en vlieguren achter zich – maar was ook de enige die zijn pitch voor de jury deed aan de hand van… een schilderskwast. Met zijn aanstekelijke en met veel enthousiasme vertelde verhaal over hard werken met een focus op perfectie in de afwerking won Zoer de harten van de jury – en de Award.  

“M&A is een perfecte driehoek: analytisch, commercieel en interpersoonlijk”
“Toen ik zestien was zocht ik naar een zomerbaantje. Een vriend zei: waarom kom je niet bij mij werken? Nadat ik de eerste zomer was ingewerkt beviel het zo goed dat ik het nog jaren ben blijven doen.” De perfecte bijbaan voor tijdens de studie. “Ik ben begonnen met een bachelor in Groningen en heb een Minor in Zuid-Korea gedaan, beide in International Business. Tijdens mijn studie kwam ik erachter dat de financiële vakken mij meer aanspreken. Toen ben ik een stage gaan zoeken binnen M&A.” 

Er volgde een stage bij PhiDelphi in Hilversum die zeer goed beviel. Daarna sloeg Zoer zijn vleugels uit voor een finance master in Lissabon, met een traject dat speciaal toegespitst was op corporate finance. “Tijdens mijn master ben ik bij Lincoln begonnen. Ik kreeg het aanbod om mijn stage te converteren naar een fulltime baan, maar was nog niet afgestudeerd. Dus moest ik het afronden van mijn scriptie combineren met een fulltime baan.” Het was even aanpoten, maar uiteindelijk is het gelukt – en er volgde een promotie naar associate. 

Qua volgende stappen heeft Zoer nu zijn zinnen gezet op de volgende trede van de ladder. “Het voordeel van M&A is dat er een standaardtraject klaarligt en dat er bij elke stap omhoog nieuwe leuke dingen komen kijken. Ik ben van plan mijn jaren als junior te gebruiken om analytisch en financieel sterker te worden en de eerste introductie te krijgen in de strategische afwegingen van het dealproces.” 

Ook richt Zoer zich sterk op het commerciële en sociale aspect van het vak, waar ook duidelijk zijn talenten liggen, zoals ook wel bleek uit zijn wervelende presentatie voor de jury. Zoer vat de ontwikkeling van een M&A’er als volgt samen: “In brede zin is M&A een perfecte driehoeksverhouding. Aan de ene kant heb je het analytische, in de andere punt het commerciële en tot slot zijn er de interpersoonlijke skills die je bijvoorbeeld nodig hebt bij een potentiële koper.” En, zegt Zoer, naarmate je groeit als professional neem je steeds andere posities in binnen die driehoek. 

Persoonlijk leiderschap 
Een belangrijk thema in de M&A Community is de afweging tussen boutiques en full-servicepartijen. “Lincoln heeft als wereldwijde firma wel de internationale relaties en schaal voor diepe sector expertise, maar toch ook de lokale touch met lokale teams.” Het kantoor is internationaal, maar de service is lokaal. In contrast met banken is Lincoln volledig gericht op het verlenen van onafhankelijk advies, waardoor gespecialiseerde expertise de kern van het bedrijf vormt.”  

Binnen zo’n lokaal team is er veel ruimte om persoonlijk leiderschap te tonen, een thema waar de jury’s van de verscheidene Young M&A-Awards erg op aansloegen dit jaar. “Ik ben medeverantwoordelijk voor recruitment, actief bij de sollicitaties en heb een vrijwilligerswerkprogramma opgezet.” 

De casus van Zoer toont aan dat er bij associates een belangrijke taak ligt bij de vorming van het team als schakel tussen de meer senior lagen en de net binnengekomen stagiairs en analisten. “Toen ik hier begon zaten we met tien personen, nu zijn we in twee jaar verdubbeld. Dat brengt bij mij de medeverantwoordelijkheid om die cultuur over te brengen."  

En die culturele fit is erg belangrijk, zegt Zoer, en dat geeft hij dan ook mee als tip voor mensen die op zoek zijn naar een stage of eerste baan in M&A. “Als je goed op je plek zit heb je de mogelijkheid om authentiek te blijven. Ik ben ook iets meer een schilder dan een gelikte bankier.” 

PERSOONLIJK 
Geboortejaar: 1997 
Woonplaats: Amsterdam 
Gezin / Relatie: In een relatie 
Hobby's: Kitesurfen, hiken 
Laatste boek: ‘Therapy’ door Sebastian Fitzek 
Perfecte vakantie: Trektocht door verschillende berggebieden 
Film: Shutter island 
Muziek: Voor alles is een tijd en een plek! 

Lees ook: Dominque Coumans, Allen & Overy: "Verwar uitstraling niet met competentie"

Beeld: Mark van den Brink

Gerelateerde artikelen