Jim Ratcliffe winnaar van slepende dealsoap Manchester United

De eigenaar van chemiebedrijf Ineos krijgt voor anderhalf miljard de leiding.

De Britse miljardair Jim Ratcliffe, eigenaar van chemiebedrijf Ineos, neemt een aandeel van 25 procent in de Manchester United, dat in handen is van de Amerikaanse familie Glazer. Hij betaalt er anderhalf miljard euro voor.

Daarmee is een langlopende overnamesoap rond de vermaarde Engelse voetbalclub afgesloten. De familie Glazer had Manchester Unitied in de etalage gezet, na jarenlange weerstand van de fans tegen de Glazers.

Aanvankelijk was het de bedoeling van de familie om de voetbalclub in zijn geheel te verkopen. Het prijskaartje meldde zes miljard euro. Een handvol overnamekandidaten meldden zich, maar de meesten vielen af. De overgebleven kandidaten waren Ratcliffe en sjeik Jassim Bin Hamad Al Thani van Qatar. Deze Arabier deed een bod van 5,7 miljard.

Ratcliffe deed een aanbieding waarbij de Glazers een meerderheidsaandeel bleven houden. De zakenman is een bekend in de sport. Hij is eigendom van een naar Ineos vernoemde wielerploeg en van een Franse voetbalclub. Daarnaast is Ineos sponsor in de Formule 1.  De overname moet nog worden goedgekeurd door de Premier League, de voetbalkoepel in Engeland.

Gerelateerde artikelen