De 10 grootste VC-deals van het afgelopen kwartaal

Wellicht wachten investeerders op het juiste moment om in te stappen.

In het tweede kwartaal van dit jaar daalden de investeringen in Nederlandse start-ups sterk ten opzichte van het vorige kwartaal. In het eerste kwartaal vloeide er meer dan een miljard naar start-ups, maar in het tweede kwartaal was dat 430 miljoen, een krimp van bijna zestig procent. Ook vergeleken met een jaar geleden vielen de investeringen terug, met tien procent.

Hoewel het aantal investeringen ongeveer gelijk bleef, ontbraken vooral zeer grote rondes van rond de honderd miljoen euro en hoger. Deze rondes zijn in Nederland uitzonderlijk en moeilijk voorspelbaar. Vergeleken met de tweede kwartalen in voorgaande jaren is ook sprake van een daling.

Aantal deals is gelijk gebleven
Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Techleap, Invest-NL en Dutch Startup Association (dSa).

Ten opzichte van het eerste kwartaal is het aantal deals ongeveer gelijk gebleven, maar er waren geen deals van rond honderd miljoen of hoger het afgelopen kwartaal. Die bedroegen in het eerste kwartaal gezamenlijk 548 miljoen euro, wat een groot deel van het verschil verklaart. Het totaal aantal investeringen in Series B en later (vijftien miljoen en hoger) nam nog meer af, van veertien naar negen.

Alleen de pre-seed investeringen namen toe
Het aantal deals is in totaal afgenomen met twintig procent ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Een groot deel van deze daling komt uit het aantal deals in de eerste groeifase, die van twintig in kwartaal twee vorig jaar slonk tot tien in het afgelopen kwartaal. In de vroege fase, tot één miljoen euro (pre-seed) nam het aantal investeringen wel toe: van veertien naar negentien, vergeleken met het eerste kwartaal.

Wachten op het juiste moment om in te stappen
Een reden voor de sterke daling van de investeringen in start-ups is er voorlopig niet. Wellicht wachten bedrijven nog op het juiste moment om weer op de markt te komen voor hun Series A ronde”, aldus Thomas Mensink van analist van Golden Egg Check.

Lucien Burm van de Dutch Startup Association denkt dat het dit jaar nog wel goed zal komen met de investeringen in start-ups. “Hoewel Q2 wat tegenvalt, is er dit jaar tot nu toe circa anderhalf miljard euro geïnvesteerd in Nederlandse tech-bedrijven. Dat is fors meer dan de 900 miljoen euro in de eerste helft van 2023. De verwachting is dan ook dat 2024 uiteindelijk hoger zal uitkomen dan 2023, toen er circa 2,1 miljard euro is geïnvesteerd.”

De 10 grootste deals van het afgelopen kwartaal
10. Vico Therapeutics – 11,5 miljoen euro
09. Nebul – 20 miljoen euro
08. Flindr Therapeutics – 20 miljoen euro
07. Vitestro – 22 miljoen dollar
06. Qblox – 26 miljoen dollar
05. CuspAI – 30 miljoen dollar
04. Bunq – 29 miljoen euro
03. Mosa Meat – 40 miljoen euro
02. BioBTX – 42 miljoen euro
01. Axelera AI – 68 miljoen dollar

Lees ook: Venture capital: een schone slaapster die wacht op kus van investeerders

Gerelateerde artikelen