Sigma Conso kan verder groeien tot Europese topspeler

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:33
De investering van Fortino Capital Partners in Sigma Conso moet deze softwareleverancier verder richting Europese top doen groeien.

Investment Director Filip van Innis van Fortino Capital Partners noemt de investering in Sigma Conso een logische keuze: “Wij beheren een private-equity fonds van 240 miljoen euro en investeren in de iets grotere softwarebedrijven met een jaaromzet van minimaal 5 miljoen euro. Sigma Conso is al achttien jaar actief, oudere founders zijn inmiddels uitgestapt. Dit is hét moment voor verdere groei.”

Over het investeringsbedrag zegt Van Innis: “Wij stappen bij bedrijven in voor 5 tot 35 miljoen euro. Bij Sigma Conso ligt dat bedrag er zo ongeveer tussen.”

Fortino Capital Partners is een in de Benelux gevestigde groei-investeerder in technologie- en softwarebedrijven. Sigma Conso een snel groeiende leverancier van Corporate Performance Management-software. Met het hoofdkantoor in Brussel, heeft het bedrijf lokale vestigingen in West-Europa en Azië die samen meer dan 600 klanten in twintig landen bedienen. Sigma onderscheidt zich naar eigen zeggen met diepgaande financiële expertise, het geven van opleidingen en het verlenen van adviesdiensten.


Filip Van Innis, Investment Director bij Fortino Capital 

Belangrijke Europese speler
Dominique Galloy kwam in 2006 aan boord als CEO en aandeelhouder. Onder zijn leiding maakte Sigma Conso naam in de Corporate Performance Management-markt. “In de afgelopen twee decennia zijn wij een belangrijke Europese speler geworden. Nu zijn we, samen met Fortino Capital, klaar voor een versnelde vervolg groeifase.”

Filip van Innis van Fortino Capital is op zijn beurt onder de indruk van het traject dat Sigma sinds de oprichting heeft afgelegd. “Bovendien is Sigma Conso een bedrijf dat volledig in lijn is met onze strategie; namelijk investeren in leveranciers van bedrijfskritische software in een groeiende markt.”

Die strategie volgt Fortino met ervaren ondernemers als de Nederlander Duco Sickinghe, sinds april 2015 voorzitter van de raad van commissarissen van KPN aan het roer. Sickinghe was van 2001 tot 2013 CEO van het Belgische telecombedrijf Telenet, hij werd tot manager van het jaar 2011 verkozen. In maart 2013 nam Sickinghe ontslag bij Telenet, drie maanden later deed zijn CFO, Renaat Berckmoes, hetzelfde. Het duo maakte vervolgens bekend Fortino Capital op te richten. Een jaar later volgde de start van de Fortino School Foundation, een stichting met als doel het scholen van jonge ondernemers. 

Affiniteit met software
Renaat Berckmoes, óók jurylid van de M&A Awards België, over de investering in Sigma Conso: “Wij hebben een grote focus op en affiniteit met software en technologie. Sigma Conso kan onder meer door het doen van overnames verder groeien tot Europese topspeler.”

Zijn collega bij Fortino Capital Partners, Investment Director Filip van Innis: “Dit is een fonds met management en ondernemers aan boord om onze bedrijven terdege bij te staan, wij zijn niet enkel financieel geschoold. Renaat Berckmoes en Duco Sickinghe zijn topondernemers. En over die liefde voor technologie gesproken; Duco heeft een aantal jaren intensief samengewerkt met Steve Jobs, als Europees marketingmanager van diens toenmalige computerbedrijf NeXT. Dat was toen Jobs even niet actief was bij Apple.” 

Wat Duco Sickinghe leerde van Steve Jobs is dat een mission impossible ‘possible’ wordt. “Jobs kon mensen echt door beton duwen”, zei Duco Sickinghe eens in een interview. 

Extra mensen sales en services
CEO Dominique Galloy van Sigma Conso zegt dat het bij Fortino opgehaalde kapitaal niet alleen voor acquisities zal worden gebruikt. “De managementstructuur van Sigma wordt versterkt, dat is de eerste fase van ons groeiproces. Denk aan extra mensen aan het hoofd van sales en services. Vervolgens kijken we in de tweede fase naar bedrijven in Europa die lokaal in dezelfde sector als wij actief zijn. En we kijken naar complementaire producten. Onze klanten zijn vooral corporates die consolideren en succesvolle consulting bedrijven.”


Dominique Galloy, CEO bij Sigma Conso

Vorig jaar draaide Sigma 10 miljoen euro omzet, doelstelling is per jaar 15 tot 20 procent te groeien. De corona crisis zal daarbij eerder als katalysator werken, dan als remmende factor gelden. Zo verwacht Dominique Galloy. 

“Natuurlijk gaan bedrijven bezuinigen, als gevolg van deze crisis”, aldus de CEO van Sigma Conso. “Maar dat gebeurt juist door financiële transparantie te creëren en daarop snel te kunnen acteren. En in die sector zijn wij met onze Corporate Performance Management nou net leidend in Europa. Het belang van het security aspect zal komende jaren steeds meer groeien. Want naast het corona virus zijn er nog veel meer virussen. Na een tijdelijke vertraging van sales door COVID-19, zien we nu weer versnelling. 2021 kan voor Sigma Conso een topjaar worden. Vergeet niet dat ook na de financiële crisis van 2008 de softwarebranche in het daaropvolgende 2009 geweldig draaide.”

“En”, zo vult Filip van Innis van Fortino Capital Partners aan, “omdat Sigma Conso geen ERP-systemen aanbiedt, zijn zij neutraal in hun software-proposities. Dat is in deze branche echt heel bijzonder. Digitalisering staat nu torenhoog op de agenda’s van CEO’s en CFO’s, juist ook om kosten te besparen. Want alles draait erom cijfers van financiële processen in de vingers te hebben en de spreadsheets van Excel aan de kant te zetten.”

Gerelateerde artikelen