Investeerders ruilen quantum computing in voor AI

De technologie heeft nog jaren nodig voordat er praktische toepassingen zijn.

Quantum computing is een van de slachtoffers van de belangstelling voor AI. Bedrijven die gespecialiseerd zijn in de ontwikkeling van quantum computing trokken vorig jaar de helft minder durfkapitaal aan.

Dat meldt het State of Quantum 2024-rapport, dat verbonden is aan de IQM Quantum Council. Vorig jaar haalden bedrijven in de quantum computing 1,2 miljard aan kapitaal op van durfkapitalisten. In 2022, het hoogtepunt voor deze sector, was dat 2,2 miljard. De investeerders steken nu hun geld liever in de generatieve AI.

Het rapport heeft vooral naar de Amerikaanse gang van zaken gekeken. Daar stortte de investeringen in quantum computing voor tachtig procent in. In de Europese regio groeiden de investeringen nog licht, met drie procent. Quantum computing lijdt onder de lange aanloop van de technologie. Op wetenschappelijk gebied is er vooruitgang, maar de vertaling naar praktische toepassingen duurt doorgaans nog jaren. Generatieve AI wordt vandaag eerder gezien als de nieuwe ontwrichtende technologie die eindgebruikers onmiddellijk kunnen toepassen.

Lees ook: VEECEE Rondetafelgesprek: De impact van generatieve AI

Gerelateerde artikelen