Investeerders redden VanMoof van de ondergang

Nieuw geld heeft het verlies van ongeveer 160 miljoen goedgemaakt.

Investeerders hebben de fietsfabrikant VanMoof gered van de ondergang. Het FD meldt dat zittende investeerders meer geld in het bedrijf hebben gestoken. Hoeveel is niet bekend. Zonder deze redding had het bedrijf wellicht al voor het voorjaar de deuren moeten sluiten.

Al eerder was duidelijk dat het bedrijf in de financiële ellende zat. In 2021 leed VanMoof een verlies van bijna 78 miljoen euro. Volgens het voorlopig jaarverslag over 2022 wordt een vergelijkbaar verlies verwacht. 

Van Moof meldt in het verslag dat het gesprekken voerde met investeerders en leveranciers die tussen de tien en 40 miljoen zouden moeten storten. 

Het in 2009 opgerichte VanMoof heeft de afgelopen jaren ongeveer 160 miljoen euro opgehaald bij investeerders. De omzet steeg van tien miljoen in 2017 naar 83 miljoen euro in 2021. Maar de groei ging gepaard met dieprode cijfers. VanMoof kampt daarnaast met veel klachten over onbetrouwbare fietsen.

Oprichters Ties en Taco Carlier haalden vorig jaar voormalig CEO Gillian Tans van Booking.com binnen. Zij stuurt het managementteam aan en houdt toezicht op de bedrijfsactiviteiten. De broers Carlier, beiden CEO, concentreren zich op de langetermijnstrategie.

Lees ook: VanMoof racet naar Ronde C om groei te dragen
 

Gerelateerde artikelen