Investeerders als Virgin haken af, Hyperloop One overleden

Bijna een half miljard aan investeringen is verbrand door loze innovatie.

Het einde nadert voor Hyperloop One, een Amerikaans bedrijf dat jaren pionierde met ambitieuze plannen voor een supersnel vervoerssysteem. Persbureau Bloomberg meldt op basis van ingewijden dat de onderneming het grootste deel van haar werknemers heeft ontslagen, haar kantoor in Los Angeles heeft gesloten en momenteel bezig is resterende bezittingen, inclusief de testbaan in de buurt van Las Vegas, te verkopen.

Een hyperloop is een gesloten buis waar een capsule doorheen schiet, een idee dat in 2013 door de bekende ondernemer Elon Musk werd voorgesteld. Door lage luchtweerstand kan de capsule hoge snelheden bereiken, van meer dan duizend kilometer per uur.

Ook in Nederland ontstond grote interesse in de hyperloop als innovatieve en energiezuinige vorm van vervoer. Zo ging Schiphol in 2018 de samenwerking aan met hyperloopbedrijf Hardt Hyperloop, opgericht door Delftse studenten. Twee jaar later verlengde Schiphol de samenwerking.

Hyperloop One wilde dit soort systemen in meerdere landen uitrollen en wist daarvoor ook veel investeerders warm te maken. Sinds de oprichting in 2014 slaagde de start-up erin meer dan 450 miljoen dollar aan investeringen op te halen.

Een tijd lang heette het bedrijf zelfs Virgin Hyperloop One, omdat de bekende zakenman Richard Branson geld in de onderneming had gestoken. Vorig jaar werd de naam Virgin evenwel weer verwijderd nadat de start-up besloot zich te concentreren op een vervoerssysteem voor vracht in plaats van mensen. Ook andere bij het bedrijf betrokken investeerders keerden de onderneming al de rug toe.

Begin vorig jaar telde het bedrijf nog ruim 200 werknemers. Veel van hen zouden inmiddels niet meer voor Hyperloop One werken. Voor het resterende personeel eindigt het dienstverband naar verluidt op 31 december dit jaar. Hyperloop One slaagde er uiteindelijk nooit in om een contract in de wacht te slepen voor de daadwerkelijke aanleg van een hyperloop. (ANP)

Gerelateerde artikelen