Investeerder Argos Wityu haalt 120 miljoen op voor artikel 9-klimaatfonds
Europees investeringsfonds Argos Wityu heeft 120 miljoen euro opgehaald voor haar buy-out klimaatfonds voor het MKB, Argos Climate Action. Het nieuwe fonds van Argos heeft als doel om de broeikasgassen van Europese MKB-bedrijven in de portefeuille met ten minste 7,5 procent per jaar te verminderen en hen op die manier de duurzame voorlopers van Europa te maken.
Gesteund door publieke instellingen, institutionele investeerders en family offices, allen met diepgaande overtuigingen over de noodzaak om actief bij te dragen aan het beperken van klimaatverandering zonder concessies te doen aan financiële rendementen, vormt Argos Climate Action een antwoord op hun verwachtingen in het Europese buy-out landschap voor de mid-market.
Grey to Green
Het impactfonds gaat investeren in het Europese MKB, met als doel om de broeikasgassen van de portefeuillebedrijven jaarlijks met meer dan 7,5 procent te verminderen, terwijl tegelijkertijd hun groei wordt gestimuleerd. De bedrijven moeten dankzij deze ambitieuze doelstelling voorlopers in de klimaattransitie worden binnen hun respectievelijke industrieën. De basis hiervan is de ‘Grey to Green’ milieutransitie strategie van Argos Wityu: de overtuiging dat het financieren van de decarbonisatie van het MKB sterke financiële rendementen kan opleveren.
Dat er met CO2-reductie en andere ESG-maatregelen veel waarde valt te realiseren is volgens Jessica Peters, Head of ESG bij Argos Wityu, wel duidelijk inmiddels voor zowel de ondernemers als de Limited Partners. “Bedrijven die dit doen, worden efficiënter en kostenefficiënter. Ze worden minder afhankelijk van schaarse grondstoffen en gaan op een andere manier naar hun bedrijfsvoering kijken hoe ze dingen slimmer, schoner én beter kunnen doen. Als onderneming word je zo ook waardevoller voor klanten en werknemers, en dit ga je uiteindelijk zeker ook terugzien in de waardering van je bedrijf.”
“72 procent van de MKB-ondernemingen die veel uitstoten hebben geen helder reductieplan voor broeikasgassen”, vervolgt Peters. “Ze hebben investeringen en technische kennis nodig om toch de nodige reducties te realiseren. Een belangrijke voorwaarde voor een buy-out vanuit dit fonds is dat er een in potentie een grote reductie haalbaar is. En ook dat het managementteam helemaal aan boord is met de harde targets die gesteld worden.”
Sectoren waar Argos van plan is in te investeren zijn onder andere productie, transport en industrie. “Maar”, benadrukt Peters, “eigenlijk richten we ons op alle producten en diensten die we gebruiken in ons dagelijkse leven. Denk hierbij aan tafels, bouwmaterialen, voedsel, vervoer, et cetera. Al deze zaken moeten een transitie doorlopen om een lagere uitstoot te behalen, en de bedrijven die deze producten maken en diensten leveren, zijn nou juist het soort bedrijven dat vaak investeringen nodig hebben om dat te kunnen doen.”
Artikel 9-klimaatfonds
Het fonds is geclassificeerd als een artikel 9-fonds onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) van de Europese Unie. Dat het een artikel 9 fonds is, maakt het een echt paradepaardje voor Argos Wityu. Maar de eisen om te voldoen aan deze regelgeving zijn heel streng. Peters: “Er is een groot aantal KPI’s waar we aan moeten voldoen met deze portfoliobedrijven. En er wordt op ge-audit, dus alles moet tot in de puntjes kloppen.”
Een van de zaken waar het Argos Climate Action fonds aan moet voldoen, is het maken van een climate risk assessment. Dat betekent dat ze potentiële portfoliobedrijven analyseert op zowel transitional risks (bijvoorbeeld de impact van stijgende energieprijzen) en physical risks (bijvoorbeeld fabrieken gelegen in gebieden met regelmatige overstromingen).
Op weg naar een duurzame en rendabele toekomst
Argos Wityu beheert nu inclusief deze funding ronde 1,7 miljard euro aan activa. “We zijn ontzettend blij met deze mijlpaal en kunnen niet wachten om aan de slag te gaan”, besluit Jessica Peters. “We hopen snel de eerste buy-out te kunnen aankondigen.”
Lees ook: ESG & Impact: Zo sturen topinvesteerders op échte waardecreatie