Internationale adviesbureaus plunderen verzwakte big four

In Engeland heeft de rem op adviesdiensten voor accountants ertoe geleid dat concurrerende adviesbureaus bedrijfsonderdelen en toptalent inpikken van Deloitte, EY, KPMG en PwC. Soms met behulp van private ecquities. 

Dit schrijft de Financial Times. "We zijn overal in geïnteresseerd, behalve het controlestuk van de big four", aldus een Amerikaanse private equity-manager, die betrokken was bij menige overname van bedrijfsonderdelen van de big four. 

Vooral topconsultants van de big four die zich ondergewaardeerd voelen zijn een makkelijke prooi voor de concurrenten, waarbij soms ook hele bedrijfsonderdelen verdwijnen naar een nieuwe eigenaar. 

Ze worden gelokt het vooruitzicht van meer autonomie en slagkracht, investeringen en riante arbeidsvoorwaarden. Volgens de Financial Times zijn de big four verworden tot logge organisaties met een zware bureaucratie. Wereldwijd werken er,2 miljoen mensen. Tal van partners zouden zich gefrustreerd voelen door de stroperigheid. 

Sommige Amerikaanse adviesbureau zoals Alvarez & Marsal, AlixPartners en FTI Consulting hebben big four-kopstukken aangenomen om wereldwijd de overname van de accountantskantoren en totalent te versnellen.

De uittocht van bedrijfsonderdelen en toptalent vormt een bedreiging voor de adviesdiensten van de big four. Vorig jaar leverden die hen samen 157 miljard dollar op, becijferde de Financial Times. 

Volgens de krant hebben grote accountantskantoren moeite om een antwoord te vinden op de braindrain. Vanwege hun publieke taken staan ze publicitair vol in de schijnwerpers. Door strenge regelgeving zijn ze bovendien gedwongen om terughoudend te zijn met adviesdiensten. Bij toezichthouders liggen ze onder het vergrootglas.

De verkoop van de Global Mobility-divisie van PwC aan Clayton, Dubilier & Rice voor 2,2 miljard pond was verreweg de grootste deal van de Big Four in de afgelopen jaren. 

PwC verkocht ook een Brits fintech-bedrijf delen van zijn Amerikaanse en Italiaanse adviesdivisies aan private-equityfondsen. KPMG stoootte vorig jaar Britse pensioenactiviteiten af voor 200 miljoen pond. 

 

Gerelateerde artikelen