‘ING kiest voor overnames om agressief te groeien’
ING is van plan agressief te gaan groeien, onder andere via overnames. Waar eerder rekening werd gehouden met jaarlijkse groeipercentages van ongeveer twee tot 2,5 procent, wil de bank nu inzetten op ongeveer vier tot vijf procent. Vooral in Duitsland, Australië en Italië wil ING slagen slaan. Daarover bericht BNR
Over die plannen zijn enige zorgen, aldus vermogensbeheerder Jim Tehupuring van 1Vermogensbeheer tegen de nieuwszender. De financiële middelen daarvoor heeft ING ruimschoots, zegt Tehupuring tegen BNR. “De bank heeft genoeg geld in kas. Ze zeggen dat het extra geld aangewend kan worden voor de aandeelhouders of voor overnames.”
Vraagtekens bij de overnames
Maar de vermogensbeheerder zet daar wel vraagtekens bij. “Je moet je vooral afvragen of het overnemen van andere partijen tegen toch wel hoge prijzen op dit moment wel de manier is om te groeien.”
Hij wijst naar de financiële crisis uit de jaren nul, toen de banken gered moesten worden door de overheid, mede als gevolg van al te grote overnamedrift. “Ze hadden dure overnames uitgevoerd en wisten niet precies wat ze hadden gekocht”, zegt Tehupuring tegen BNR. “Dat werd hen bijna fataal en toen moest de staat er aan te pas komen om ze te redden. Ik hoop niet dat dat nog een keer nodig zal zijn.”
Teveel banken op het continent
Vorige week gaf ING-topman Steven van Rijswijk in de Franse krant Les Echos aan mogelijkheden te zien voor fusies en overnames in de Europese bankensector. Er zijn volgens hem te veel banken op het continent met beperkte marktaandelen. Volgens Van Rijswijk is het nu een beter moment dan een paar jaar geleden, omdat er meer geld nodig is om de klimaattransitie te financieren.
Tehupuring: “Je moet je afvragen of overnames de manier zijn. Je kan ook op eigen kracht klanten werven, weten wat er in huis wordt gehaald en dat doen door de lopende winststroom te gebruiken.”