ING-topman: tijd rijp voor overnames bij Europese banken

Geen enkele Europese bank heeft een marktaandeel groter dan vijf procent.

ING ziet mogelijkheden voor fusies en overnames in de Europese bankensector, omdat er te veel banken zijn op het continent met beperkte marktaandelen, zegt topman Steven van Rijswijk in een interview met de Franse krant Les Echos.

Volgens hem is het nu een beter moment dan een paar jaar geleden, omdat er meer geld nodig is om de klimaattransitie te financieren. Het samengaan van banken zou de sector sterker maken, wat goed is voor het Europese financiële systeem en dus voor de economie. Uiteindelijk zou dit voor klanten lagere prijzen mogelijk maken. Van Rijswijk wijst wel op gefragmenteerde regelgeving in Europa die overnames moeilijk maakt.

De Franse krant merkt op dat geen enkele bank in Europa een groter marktaandeel heeft dan vier of vijf procent. Een sector die consolideert is een sterkere sector, met robuustere banken, wat goed is voor het  Europese financiële systeem. “Dit zou in theorie een betere kapitaalcirculatie mogelijk maken om investeringen aan te moedigen, en uiteindelijk lagere prijzen voor klanten.”

Gerelateerde artikelen