Illumina wint hoger beroep over verbod op ‘killer-acquisitie’
Het Amerikaanse biotechbedrijf Illumina heeft in hoger beroep de rechtszaak gewonnen tegen het onderzoek van de Europese Commissie naar de overname van Grail voor 7,1 miljard dollar. Grail is een fabrikant van diagnostische tests voor kanker. De Europese Commissie onderzocht de deal en kwam op basis daarvan tot een verbod op de overname.
Illumina zou het bedrijf uitsluitend willen overnemen om de onderliggende technologie uit de handel te nemen, een zogenaamde killer-acquisitie. Dit ter bescherming van de eigen handel. Voor M&A-experts geldt deze overname als het prototype van een killer-acquisitie, al dan niet terecht.
De farmaceut vocht het besluit aan bij de rechter, met als argument dat de Europese Commissie zich had beroepen op een zelden gebruikt rechtsmiddel om de deal te beoordelen, die feitelijk beneden de toetsdrempel lag. Omdat Grail nog geen omzet boekte, was een toets op de overname juridisch eigenlijk niet aan de orde.
De zaak wordt nauwlettend in de gaten gehouden door bedrijven die ook overnames in de EU willen realiseren. Twee jaar geleden won de Europese Commissie de zaak tegen Illumina, dat nog 432 miljoen euro boete toe kreeg. Het leek er toen op dat Illumina zich hierbij zou neerleggen.
Maar het Court of Justice of the European Union (CJEU) heeft in hoger beroep de farmaceut in het gelijk gesteld. Volgens deze rechter had de Europese Commissie niet bevoegdheid om deze overname te onderzoeken.