Farmabedrijf Illumina dumpt zorgenkind GRAIL

De deal staat model voor de groeiende tegenstand van waakhonden.

Het Amerikaanse biofarmabedrijf Illumina neemt afscheid van het jonge bedrijf GRAIL, gespecialiseerd in kankerdiagnostische tests. Het besluit volgt op twee jaar lang vechten tegen Amerikaanse en Europese mededingingsautoriteiten om de overname van GRAIL door te drukken. Daarnaast lag Illumina door de overname onder vuur van de activistische investeerder Carl Icahn.

Ondanks het lange knokken met waakhonden is het Illumina niet gelukt om groen licht te krijgen voor de deal. Waakhonden waren bevreesd dat de deal de prijzen van GRAIL zou opvoeren. Ook zou er vrees zijn dat concurrerende bedrijven verstoken zouden blijven van de bloedtesten van GRAIL.

Ruim een jaar geleden blokkeerde de Europese Commissie de deal. Illumina werd ervan beschuldigd de fusieregels aan zijn laars te lappen. GRAIL zou zijn overgenomen nog voordat de Europese Commissie daar toestemming voor had gegeven. Het leidde tot een recordboete van 432 miljoen euro voor Illumina.

Hoe de verkoop van GRAIL eruit zal zien is nog niet bekend. Wel heeft de Amerikaanse farmaceut aangegeven dat een deal in het tweede kwartaal van 2024 afgerond moet worden. Het bedrijf zou op dit moment 7,1 miljard dollar waard zijn.

Gerelateerde artikelen