“Hands-on, schouder aan schouder en altijd met drang tot verbeteren”

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:31
De transactie advies tak van Alvarez & Marsal in Amsterdam kreeg vijf jaar geleden een herstart. Er was meteen groei en in 2020 dendert die expansie voort. Managing Director Age Lindenbergh over de succesformule: Leadership, Actions, Results.

Het werk van Alvarez & Marsal (A&M) start altijd met een gedetailleerde analyse van de feiten. ''Op basis daarvan bepalen we de acties en zetten deze om in klinkende resultaten'', zegt Managing Director Age Lindenbergh. 

Trouwe klantenbasis

In de afgelopen jaren heeft A&M naast haar Restructuring praktijk een leidende Transaction Advisory (due diligence) praktijk opgebouwd die zowel in hoogconjunctuur als in tijden van crisis tot de essentie doordringt. Juist bij belangrijke ‘events’, zoals een M&A transactie, heb je een partner nodig die naast je staat en het proces dat je doorloopt tot in de haarvaten kent: juist in die rol opereert A&M voor haar klanten, aldus Age Lindenbergh.

“Onze transactiepraktijk heeft in de afgelopen 5 jaar aan bijna 200 grote en middelgrote transacties voor zo'n 80 klanten gewerkt en is inmiddels een gevestigde partij in de Benelux”, vervolgt hij. “We zijn dan ook in onze ambitie geslaagd om een volwaardig alternatief te bieden voor de Big 4 en draaien nu al een aantal jaren in de top 5 van de markt mee. We zagen dat veel partijen op zoek waren naar een echte, gefundeerde, mening en een focus op waar we goed in zijn: dus geen (beperkingen door) audit en geen corporate finance. We hebben ingespeeld op deze behoefte en onze aanpak slaat aan.”

Alvarez & Marsal's transactie advies praktijk, sinds 2015 in Amsterdam onder leiding van Age Lindenbergh en Casper de Bruyn, is daarmee een toonaangevende partij geworden voor analyse werk (due diligence) in het kader van M&A transacties en herfi nancieringen. Dat blijkt ook uit het feit dat Alvarez & Marsal een brede groep van trouwe klanten aan zich heeft weten te binden. Zo assisteerde Alvarez & Marsal de afgelopen jaren op regelmatige basis investeerders als Waterland, Bencis en Egeria en een reeks internationale private equity partijen. Maar ook grote corporates zoals Exact, Heijmans, KPN, PostNL en Stedin wisten inmiddels de weg naar Alvarez & Marsal te vinden. Het afgelopen paar jaar maakte de transactie adviespraktijk van A&M een stormachtige internationale ontwikkeling door en werden lokale teams in Frankrijk, Zwitserland en Scandinavië opgezet met oud-Big 4 partners die meer voor hun klanten willen betekenen dan de audit fi rms kunnen toestaan. Inmiddels is hiermee een praktijk ontstaan die ook aan de grootste en meest aansprekende transacties in Europa werkt. Zo ondersteunde A&M in 2020 reeds Worldline bij de acquisitie van Ingenico (EUR7.8bn) en werkte Alvarez & Marsal ook aan de acquisitie van de liften divisie van Thyssen-Krupp door een consortium voor USD18.2 miljard.

Compacte, senior teams

“Bij al onze projecten werken we met kleine, ervaren en vooral gefocuste teams. Dat maakt dat de lead partner altijd hands on betrokken is en de leercurve voor medewerkers in de teams groot is. Op de projecten heeft iedereen regelmatig klantcontact. Ons team werkt volledig geïntegreerd over Europa heen: we hebben één gezamenlijke aansturing en door onze omvang zijn we in staat om flexibel vraag uit diverse landen in te vullen. Op afstand werken is voor ons heel gewoon en dat geeft ons een groot voordeel in deze tijd waarin we door het coronavirus op afstand moeten werken”.

Dit heeft ook als voordeel dat buitenlandse klanten met hun eigen client service partner en vast team, aangevuld met lokale specialisten overal in Europa, transacties kunnen uitvoeren. “Voor grotere private equity partijen was dat al gebruikelijk, wij bieden dit ook aan voor middelgrote private equity partijen. Dat we als één team werken, sluit goed aan bij de manier waarop private equity partijen naar Europa kijken. Snel een vergelijking kunnen maken van de specifieke thema’s die spelen in een lokale markt met de algehele tendens op Europees niveau.”

Zo werkte één van de partners inmiddels aan tachtig transacties in de fitness industrie, verspreid over heel Europa en werkte Age Lindenbergh de afgelopen jaren zelf aan bijna veertig transacties op het gebied van verzekeringstussenpersonen in West Europa.

Adviesbureaus zijn er wel meer, maar bij Alvarez & Marsal gaan ze er prat op dat zij werkelijk geïntegreerd financieel en operationeel advies bieden. Over dat verschil zegt Age Lindenbergh: “Wij helpen klanten op het moment dat zij in gesprek zijn met een partner of een nieuw businessmodel willen implementeren. Onze collega’s in Restructuring en Performance Improvement hebben een achtergrond als CEO/CFO en COO bij bedrijven: je ziet die mix van achtergronden eigenlijk nergens anders. En juist die mix is heel interessant voor onze klanten en onze medewerkers.”

De mogelijkheid om direct in een team samen te kunnen werken met de oud-CFO van Philips en de voormalig CEO van UBS Americas spreekt veel mensen aan.

PERSOONLIJK

Woonplaats: Amsterdam

Leeftijd: 48 jaar

Gezin: Getrouwd met Esmee, zoon (8) en dochter (9)

Muziek: The Budos Band 

Hobby: Golf en zeilen

Studie: Bedrijfseconomie (Erasmus Universiteit Rotterdam) en Finance & Accounting (London School of Economics)

Laatste boek: “Alle boeken van Michael Lewis zijn de moeite waard!”

Film/Netflix: Broadchurch

Favoriete vakantie: Frankrijk en Italië

Auto: Mercedes-Benz CLS (“En straks nog die klassieker”)

 

Through the investment cycle

Met name voor complexe carve-out situaties of buy-en-build strategieen waarbij na de transactie veel werk dient te worden verricht om de onderneming een stap verder te brengen om de investeringsstrategie van bijvoorbeeld de Private Equity investeerder te realiseren is het feit dat de operators van A&M ook zelf een rol binnen een onderneming kunnen oppakken ideaal.

Een voorbeeld van een situatie waar de betrokkenheid van A&M een onderneming echt heeft verder gebracht: de investering van CVC Capital Partners in Stage Entertainment. Alvarez & Marsal was bij die situatie op diverse manieren betrokken. Joop van den Ende besloot tot verkoop van zijn meerderheidsbelang in het op een na grootste musicalbedrijf van Europa aan het Britse private equityhuis. Bij Stage lag indertijd de focus vooral op de artistieke kwaliteit. 

Age Lindenbergh: “Toen private equity aan boord kwam, hielpen wij de onderneming meer te focussen op de bezoeker. Wij hebben bij Stage Entertainment inzichtelijk gemaakt wie de klanten waren en hoe de kaartjes eigenlijk werden verkocht. Want bij Stage lag de focus op de kwaliteit van de show, niet hoe die kaartjes aan de man werden gebracht.”

A&M helpt met haar actiegedreven aanpak bedrijven ook door een spannende periode heen. “Dat is geen kwestie van de sleutel inleveren, wij staan naast het management. Onze TAG medewerkers werken in die situaties nauw samen met de collega’s van Restructuring om een scan, een zogenaamde Independent Business Review van het bedrijf te maken. Op basis daarvan wordt bepaald, samen met de stakeholders, wat de opties zijn. ‘Waar staat de onderneming nou eigenlijk, wat is er mogelijk?’ Vervolgens gaan we samen aan de slag. Het feit dat Alvarez & Marsal dan operationele experts in stelling kan brengen, maakt dan het grote verschil. Sinds de uitbraak van het coronavirus ontvangen we derhalve veel vragen over hoe we ondernemingen kunnen ondersteunen om met de huidige crisis om te gaan.”

Visie op de M&A markt

De afgelopen jaren van hoogconjunctuur gingen gepaard met een significante toename van het aantal transacties. Maar ook nu, na de uitbraak van het coronavirus, wordt door A&M nog hard doorgewerkt om transacties te finaliseren. Juist de sterke relatie die A&M over de afgelopen jaren met haar klanten heeft opgebouwd, leidt ertoe dat ook nu het Transaction Advisory team van A&M een goede portefeuille van transactie werk heeft.

Zodra de storm zal gaan liggen, verwacht Lindenbergh een forse toename van het aantal transacties op de Nederlandse en internationale M&A markt. Immers, fondsen hebben record niveaus aan geld opgehaald in de afgelopen jaren. Geld dat grotendeels nog geïnvesteerd dient te worden. Verder zullen waarderingen van onderneming naar verwachting onder druk komen te staan en zal er ook een markt van distressed assets gaan ontstaan. Tenslotte zullen grote internationale ondernemingen (al dan niet gedwongen) gaan heroriënteren en een deel van hun non core assets gaan afstoten, zoals Shell recent al heeft aangekondigd.

Het coronavirus, een zware economische crisis en politieke spanningen, maar ook snelle technologische veranderingen en een lage rentestand. In deze tijd staan management teams voor veel uitdagingen, maar er ontstaan ook kansen. Juist nu de wereld steeds complexer wordt, staat A&M klaar om als partner samen met management teams de juiste beslissingen te nemen.” Wij zijn ervan overtuigd dat voor veel van onze klanten de coronacrisis meer kansen dan risico’s zal brengen.”

Ondernemende Transaction Advisory professionals

Alvarez & Marsal is een ondernemende firma, die voortdurend nieuwe kansen zoekt en acteert om deze te realiseren. Aan de andere kant is de firma zich er ook van bewust dat het realiseren van succes tijd en inspanning kost. Dit maakt dat Alvarez & Marsal ook nu in verdere groei blijft investeren en op zoek is naar talent om de praktijk verder te versterken. “Juist in een crisis zoals we die nu meemaken denken mensen na over hun toekomst en biedt A&M ondernemende Transaction Advisory professionals de kans om mee te profiteren van de mogelijkheden die nu ontstaan. Het business model van Alvarez & Marsal dat gebaseerd is op een sterke hands on aanpak werkt juist goed in crisissituaties.” 

“De onafhankelijke M&A boutiques en grotere advocatenkantoren zien ons als logische partner om hun klanten de kans te bieden zichzelf te herkennen in de manier waarop A&M opereert: sterk gefocust op het leveren van topkwaliteit en de continue investering in de ontwikkeling van haar mensen. Deze insteek heeft al veel mensen overtuigd om de overstap te maken. Want Alvarez & Marsal groeit snel; van de meer dan 4.000 medewerkers ‘telt’ Europa er nu al ruim duizend: vijf jaar geleden waren dat er nog maar 250.”

Vrijheid en stabiliteit 

Age Lindenbergh studeerde aan de TU Delft, maar realiseerde zich al snel dat techniek het niet was voor hem. Daarop volgde economie in Rotterdam en Londen en werkte hij achttien jaar bij KPMG, waar hij uiteindelijk als partner meehielp om de transaction services praktijk uit te bouwen. Na een periode in Frankfurt adviseerde hij met name grote Europese financiële instellingen bij transacties en herstructureringen. Zijn meest aansprekende transactie was toentertijd de verkoop van ABN AMRO . Voor EUR 70 miljard nog steeds de grootste transactie. “Ik werd partner in september 2008, toen Lehman viel. In die periode heb ik veel grote ondernemingen mogen ondersteunen. Die ervaring van toen neem ik nu mee naar klanten”. 

Inmiddels bouwt hij al weer vijf jaar aan een succesvolle pan-Europese praktijk voor private equity en corporate klanten. “Ik ben altijd bezig geweest met het opbouwen van teams. Dat doe ik nog steeds, alleen nu bedien ik ook direct Amerikaanse en Britse klanten. Dat was vroeger toch anders. Dat betekent meer reizen, maar ook veel meer vrijheid.” 

Alle ‘nieuwe’ partners gaan persoonlijk langs bij Tony Alvarez en Bryan Marsal, voor ze kunnen toetreden tot A&M. De twee founders spelen immers, 37 jaar na oprichting van het adviesbureau, nog steeds een sleutelrol. “Bij Alvarez & Marsal is die persoonlijke fit heel belangrijk: de founders zitten er voor de lange termijn in en dat betekent stabiliteit, maar ook dat de firma bij je moet passen.” Het werk is intensief en we doen het omdat we het leuk vinden, maar het is niet voor iedereen. We komen in actie als er écht actie – en dus die experts – nodig is. Juist het kijken naar de mogelijkheden, een plan maken en dat plan vervolgens zien werken… Dat geeft een kick, daar doen we het voor!” 

“Het feit dat we een internationale partnership zijn, maakt dat we per definitie een langere termijn focus hebben. We zijn daarnaast goed bekend met pieken en dalen in de economische conjunctuur. Juist op het moment van crisis ontstaan voor A&M mogelijkheden. En juist op dit soort momenten staan we open voor toptalent. We bieden hen zekerheid en een fantastisch mooie ervaring.”

 

Gerelateerde artikelen