Guido Vermeent, CEO van Payconiq (iDEAL): ‘Overname door EPI kroon op ons werk’

Het European Payments Initiative neemt iDEAL en Payconiq International, het bedrijf achter de technologie van iDEAL, over. Guido Vermeent, CEO van Payconiq International, over de achtergronden van deze grote tech deal.

Beloning naar werken. Zo omschrijft de CEO van Payconiq International (Payconiq) de overname van zijn bedrijf door het European Payments Initiative (EPI). Guido Vermeent, daags nadat de deal – mits goedgekeurd door betrokken autoriteiten – bekend werd: “Deze acquisitie door EPI betreft zowel iDEAL als Payconiq. Ik denk dat onze rol als tech-partner substantieel mag worden genoemd. Wij zijn in korte tijd van startup doorgegroeid naar scale-up en hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in het verder professionaliseren van ons platform en onze dienstverlening. En nu is er dus die overname door EPI bestaande uit zestien financiële Europese entiteiten (banken). Erkenning voor het werk van meer dan 180 bevlogen collega’s bij Payconiq.” 

In 2020 trad Guido Vermeent aan als CEO Payconiq, na eerder eenzelfde periode de functie van CEO Nederland te hebben vervuld. “Payconiq is opgericht om consumenten en bedrijven in heel Europa de meest gebruiksvriendelijke betaaloplossing ooit te kunnen bieden”, zegt hij. ”We wilden drie jaar geleden een strategieverandering, om ook in Europees verband te groeien, om in verschillende markten grensoverschrijdende betalingsoplossingen te bieden, om voet aan Europese grond te zetten. In die tijd hebben we onze sporen zeker verdiend, hebben we ons als unieke speler bewezen. En dat is bij het European Payments Initiative overduidelijk niet onopgemerkt gebleven.”

Hoeveel is neergeteld voor iDEAL en Payconiq is niet bekend gemaakt, maar duidelijk is dat de nieuwe combinatie met die dubbele overname wil uitgroeien tot leidende partij in Europa met een unieke instant betaaloplossing. De krachtenbundeling moet de visie van EPI – samenwerkingsverband van enkele grote Europese banken waaronder Deutsche Bank, ING en KBC – realiseren: het bouwen van een innovatieve betaaloplossing op basis van een nieuw en uniform betaalplatform voor Europa. 

Sleutelrol voor Payconiq International
Payconiq heeft in die plannen een sleutelrol. Nu al bedient de leverancier van betaaloplossingen naast iDEAL ook Bancontact Payconiq Company in België en Payconiq in Luxemburg. Er werd een akkoord bereikt met de aandeelhouders van Currence iDEAL en Payconiq International, onder het al eerder genoemde voorbehoud van goedkeuring door de bevoegde nationale en Europese autoriteiten.

“Wij hebben in de onderhandelingen onze aandeelhouders – waaronder ING en KBC – intens ondersteund”, kijkt Guido Vermeent terug op de overnameprocedure. “Iedereen bleek voorstander van de acquisitie door EPI. De nieuwe combinatie telt straks zestien aandeelhouders, stuk voor stuk belangrijke Europese betaalinstellingen. Dat biedt nog meer draag- én daadkracht. We gaan van drie landen waarin we momenteel de preferred betaaloplossing bieden naar vijf landen als eerst volgende stap. Naast de Benelux ook Frankrijk en Duitsland. De acceleratie die drie jaar geleden is ingezet – míjn missie, ónze missie – heeft tot dit voor Payconiq prachtige resultaat geleid.”

‘Prachtig’, omdat Payconiq komende tijd geheel Europa kan bestormen onder die grote EPI-paraplu. CEO Vermeent: “In onze branche gaat het er in eerste instantie om ervoor te zorgen dat wát er is, dat dat altijd goed en veilig werkt. Up-to-date security staat bij ons altijd op pole position. Kritisch element is en blijft de infrastructuur. Die tweede trap van onze raket staat voor innoveren. In deze tak van sport wil, móet je vernieuwend zijn. Dat wij de daad bij het woord voegen, blijkt onder anderen uit het door ons team ontwikkelde iDEAL nieuwe stijl, met de mogelijkheid van bijvoorbeeld die fast check out.”

‘Voldoen aan evoluerende betalingsbehoeften’ 
De CEO van EPI, Martina Weimert, onderstreept het belang van zowel iDEAL als Payconiq in de nieuwe combinatie: “Samen zullen we onze krachten bundelen om de EPI-visie te realiseren, een innovatieve betaaloplossing op basis van het uniforme instant betalingsschema- en platform voor Europa. EPI zal gebruikmaken van de sterke operationele ervaring knowhow en lokale marktkennis van iDEAL en Payconiq International. We ontwikkelen een deels nieuw, schaalbaar platform om zo maximaal te voldoen aan de moderne en evoluerende betalingsbehoeften van Europese consumenten en handelaren.”

Dat voornemen – waarin tech innovator Payconiq een voortrekkersrol zal vervullen – staat in lijn met de strategie die de Europese Commissie en de Europese Centrale Bank voorstaat. Een katalysator voor Europa’s positie als wereldleider op het gebied van betalingsinnovaties. Om die alles-in-één oplossing te bieden voor een digitale wallet en directe betaling, van rekening naar rekening, onder één Europees merk. EPI wil diverse soorten transacties mogelijk maken, waaronder eenmalige betalingen, abonnementen, betaling in termijnen, betalingen bij aflevering en reservering. Aanvullende diensten met toegevoegde waarde komen er ook; buy now, pay later, digitale identiteitsfunctionaliteit en spaar- en loyaliteitsprogramma’s.  

‘Europese droom versneld waarmaken’
Werk aan de winkel dus, de komende jaren voor het Payconiq team. CEO Guido Vermeent: “Door samen met EPI verder te gaan, kunnen we onze Europese droom versneld waarmaken en ons gaan richten op nieuwe regio’s. In onze tak van sport draait het om substantiële volumes, nu al tekenen wij jaarlijks voor 1 miljard transacties. De missie van EPI – denk bijvoorbeeld aan de digitale portemonnee – is duidelijk. En aan die missie zal onze expertise zeker aan bijdragen.”

De verwachte Europese expansie onder de EPI-paraplu zal ook voor Payconiq groei betekenen. Na die integratie, vaak wel een ding in post-M&A. Vermeent is daarvoor niet bevreesd: “Het overkomen van cultuurverschillen heb ik eerder al meegemaakt toen ik Vice President van Gemalto, dat tegenwoordig deel uitmakend van Thales, was. En ook nu, bij Payconiq, werken we daar met meer dan 42 verschillende culturen continu aan.”

‘Personeel is key, zorg dat je aantrekkelijk bent’
Het aantrekken van nieuw tech talent blijft een continu proces. “Personeel is key, medewerkers maken op lange termijn het verschil. Het is belangrijk dat je organisatie goed is neergezet, dat je aantrekkelijk bent. De fase waarin wij ons bevinden, verdere Europese groei, zorgt voor die aantrekkingskracht. Innovatieve werkers willen horen bij een bedrijf dat serieuze stappen maakt. Jonge mensen vinden ESG, diversiteit en inclusion belangrijk. En dat vinden wij bij Payconiq even zo belangrijk. Denk alleen al aan de 42 nationaliteiten die wij aan boord hebben.”

Waar CEO Guido Vermeent over nog eens drie jaar wil staan? “Aan die Europese top, dat mag duidelijk zijn. En, hoewel het nu zeker geen item is, ik sluit verdere groei naar andere continenten zeker niet bij voorbaat uit. Zo zijn er in de Verenigde Staten tal van verschillende betalingsoplossingen, credit cards zijn daar de standaard. Een integrale oplossing als die EPI gaat bieden inclusief intense samenwerking met banken, kennen ze daar niet op die schaal. Nog niet. Tegelijkertijd trekt die digitale wereld, die écht innovatieve oplossingen, Amerikanen wel degelijk aan. Silicon Valley zit zeker niet stil”       
      
Lees ook: Sopra Steria koopt Ordina: 'Na hectisch proces die ontzettend mooie transactie'
 

Gerelateerde artikelen