Google pompt twee miljard in omstreden start-up

Anthropic aangeklaagd om roof van songteksten van Taylor Swift en Billie Eilish.

Google heeft twee miljard dollar aan investeringen beloofd aan Anthropic, een specialist in kunstmatige intelligentie. Het gaat om een lening die later zal worden omgezet in aandelen in het bedrijf. In februari stak Google al 300 miljoen dollar de start-up.

Meer grote techbedrijven dichten Anthropic, een grote toekomst toe. Het bedrijf werkt aan chatbot Claude. Eerder haalde de onderneming vier miljard dollar op bij Amazon.

Volgens financieel persbureau Bloomberg mikt Anthropic bij gesprekken met investeerders op een waardering tussen de twintig miljard en dertig miljard dollar. Eerder dit jaar had de start-up nog een waarde van vijf miljard dollar, bleek uit gegevens van marktonderzoeker Pitchbook.

Het bedrijf is niet onomstreden. Onlangs kondigde muziekconcern Universal Music Group, dat sterren als Taylor Siwft en Billie Eilish vertegenwoordigt, een rechtszaak aan omdat Anthropic illegaal songteksten zou kopiëren.

Grote techbedrijven als Google en Facebook-moeder Meta ontwikkelen zelf ook AI-chatbots die de concurrentie moeten aangaan met ChatGPT. Dat AI-programma van OpenAI baarde vorig jaar opzien door de geavanceerde mogelijkheden.

De gevestigde techbedrijven investeren ook in opkomende bedrijven in kunstmatige intelligentie om zo banden te onderhouden met ontwikkelaars van technologie die naar verwachting een grote grol gaat spelen in de toekomst. Daarnaast zijn die AI-bedrijven mogelijk goede klanten van de cloudsoftware die de techconcerns zelf aanbieden.

Gerelateerde artikelen