Goedkoop en overvloedig kapitaal blijft M&A-markt stuwen

Laatst gewijzigd: 20 juli 2023 11:09
De voorwaarden voor de M&A-markt zijn en blijven gunstig. “Zolang relatief goedkoop kapitaal in overvloed beschikbaar blijft, zijn de verlokkingen te groot."

Dit zegt Roman Tarlavski, hoofd van de Corporate Praktijkgroep van advocatenkantoor CMS in Amsterdam. "Als de rente laag blijft en de banken bereid blijven om geld uit te lenen, voorspellen wij een voortzetting van het huidige vertrouwen in de M&A markt. Het geld moet ergens heen.”

CMS kwam deze week met een rapport over de vooruitzichten van de M&A-markt en die zijn ronduit positief. “Binnen de EU is de dealwaarde met 16% gestegen en de totale waarde komt uit op 509 miljard euro. Er heerst groot optimisme.”

Technologie blijft 'hot'

Van alle sectoren blijft de technologiesector echt ‘hot’. Daarbij ziet hij een trend van niet-technologiebedrijven die technologische ondernemingen overnemen voor de know-how én om de aangekochte techniek te implementeren in het eigen bedrijf. Daarnaast is er ook een opvallende omgekeerde trend: technologische bedrijven die niet-technologische bedrijven overnemen. “Been Amazoned'', noemen ze dat in de VS. Een mooi voorbeeld is de overname van Whole Foods door Amazon vorig jaar.”

Ook in de pharmaceutische sector is toegenomen M&A-activiteit waar te nemen, maar dan wegens geheel andere redenen. “Door aflopende patenten een druk op de prijzen zijn deze bedrijven genoodzaakt om te diversificeren en zoeken zij naar overnames binnen hun eigen keten. Je ziet dat zij zich richten op diversificatie in de keten en zich hebben gericht op het overnemen van apothekers. Dit is een trend die naar verwachting aan zal houden”, zegt Tarlavski.

Politieke instabiliteit

Ondanks alle optimisme ziet CMS wel degelijk gevaren. Zo wordt in het rapport de politieke instabiliteit in Europa genoemd, maar zegt Tarlavski, ook die blijkt momenteel niet van hele grote invloed. “Als je terugkijkt, hebben we al heel wat crises achter de rug, zoals de Griekse crisis en de eurocrisis. Nu hebben we weer te maken met een Brexit.” Maar investeerders zien een crisis vaak als een kans, weet hij: “Marktpartijen worden er steeds handiger in om risico’s om te zetten in kansen. Mensen durven meer in kansen dan in risico’s te denken.”

Brexit

Ook de Brexit lijkt vooralsnog weinig invloed te hebben op de fusie- en overnamemarkt, wellicht omdat de voorwaarden daarvan nog moeten worden bepaald. “Natuurlijk spreken we daar met cliënten over, maar verder merken we er eerlijk gezegd niet zoveel van.”

Ook de ontluikende handelsoorlog tussen de VS en China blijkt vooralsnog geen vat te hebben op de markt. Ik denk dat de soep niet zo heet wordt gegeten als zij wordt opgediend.” Zo werd deze week nog op het laatste moment een nieuwe overeenkomst over de aanpassing van het Noord-Amerikaanse Vrijhandelsakkoord (NAFTA) gesloten, noemt Tarlavski als voorbeeld. Ook de handelsoorlog is onderwerp van gesprek, maar het zijn met name de automotive- en staalsector die geraakt worden. “Andere sectoren hebben er minder last van.”

Gerelateerde artikelen